Viorica Dăncilă reconfirmă intenția de a muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

”Cuvântul meu este cuvânt! Susțin în continuare ceea ce am zis în trecut. Nu este nicio schimbare în politică”, a tranmis Viorica Dăniclă oficialilor israelieni, potrivit ediției în limba engleză a publicației Israel Hayom.

Potivit publicației israeliene, Viorica Dăncilă l-a sunat pe ambasadorul israelian la Bucureşti, David Saranga, să-i dea asigurări privind planul de a muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În martie, după primele declarații privind mutarea Ambasadei României din Israel, președintele Klaus Iohannis a reacționat la afirmațiile făcute de Viorica Dăncilă, în SUA, referitoare la mutarea ambasadei României din Israel.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, transmitea la acel moment președintele României prin intermediul unui comunicat de presă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS