Confidenţialitate

Venit suplimentar de peste 6 miliarde de lei pentru statul romn în contextul modificării Codului Fiscal | AUDIO

Statul român ar urma să încaseze un venit suplimentar de 6,5 miliarde de lei, în contextul modificării Codului Fiscal, colectat de la peste 1.000 de companii, a căror cifră de afaceri depășește 50 de milioane de euro. Noile măsuri fiscale vor afecta cel mai mult companiile din tehnologie şi telecomunicaţii, potrivit unei analize transmise de către Alexandra Smedoiu, partener Servicii Fiscale Deloitte România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la 1 ianuarie 2024, odată cu introducerea unui prag minim de impozitare la impozitul pe profit, aproximativ 1.000 de companii ce au cifra de afaceri mai mult de 50 de milioane de euro vor plăti mai mult, contribuind astfel la buget cu aproximativ 6,5 miliarde de lei anul viitor.

Potrivit datelor Deloitte de anul trecut, raportate la un număr de 1000 de companii, 70% dintre acestea ar fi afectate de noua măsură fiscală.

Din același total de 1000, 10% dintre companii nu sunt profitabile, însă vor trebui să suporte și costul suplimentar venit cu acest impozit minim.

Potrivit analizei prezentate, cele mai afectate vor fi companiile din tehnologie şi telecomunicaţii, pentru care impozitul total urcă la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) şi industria prelucrătoare (la 28%).

Calculele au la bază impozitul pe profit raportat de companii pentru anul trecut şi cifra de afaceri estimată.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Avertismentul consultanților financiari: Mulți dintre români cu salarii sub 5000 de lei nu se mai încadrează pentru un credit suficient de mare pentru a cumpăra o locuință | AUDIO