Confidenţialitate

VeDem Just a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Lucian Bode și a coordonatorului său de doctorat | AUDIO

Asociația VeDem Just a depus astăzi la Parchetul General o plângere penală ce îi vizează pe ministrul de Interne, Lucian Bode și pe coordonatorul său de doctorat, profesorul Adrian Ivan. Cei doi sunt acuzați de fals în declarații. Înainte de susținerea tezei de doctorat, ambii au completat o declarație pe propria răspundere prin care se angajează că lucrarea este originală și nu are conținut plagiat, a spus la Europa FM președintele Asociației VeDem Just, Lucian Checheriță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă domnul ministru Lucian Bode a obținut un titlu științific prin fraudă și depunând la dosar acte false, trebuie să suporte consecințele legii. Atât dumnealui, cât și conducătorul lui de doctorat – Adrian Liviu Ivan – noi nu spunem că suntem vinovați, dar solicităm Parchetul General și Ministerul Educației să ia grabnic măsurile legale așa cum trebuie să facă în orice alt caz similar. Și-a asumat în declarația pe propria răspundere că nu vor atașa în lucrarea de doctorat lucruri plagiate – adică texte și calupuri de texte fără să citeze sursele”, a spus Lucian Checheriță.

Codul Penal prevede amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani pentru cei care comit fals în declarații.

Citește și: Emilia Șercan: UBB a luat o decizie care să împace și capra și varza. Bode se folosește de toate potențialele subterfugii legislative pentru a scăpa | VIDEO

Lucian Checheriță: Hotărârea dată de Comisia de Etică a UBB Cluj nu poate să rămână fără efecte

Tot astăzi, de la ora 14:00, asociația condusă de Lucian Checheriță depune la Ministerul Educației o solicitare privind retragerea titlului de doctor în cazul ministrului de Interne, Lucian Bode și a calității de coordonator de doctorate pentru profesorul Adrian Ivan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Hotărârea dată de Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj în cazul domnului actual ministru Lucian Bode nu are cum și nu poate să rămână fără efecte, mai ales noi, ca societate civilă, avem și îndatorirea să reacționăm”, a spus Lucian Checheriță.

Florentina Mihăiță: Ce așteptări aveți dumneavoastră de la ministrul Educației Ligia Deca?

Lucian Checheriță: „Scurt și la obiect: retragerea titlului de doctor și retragerea dreptului de a mai conduce lurări științifice, doctorat – pentru domnul Adrian Ivan”.

Citește și: Rectorul Universității Babeș-Bolyai spune că, legal, nu se mai poate face nimic în cazul plagiatului ministrului Bode, din cauza unei decizii a CCR | AUDIO

Cristian Preda: Conducătorul de doctorat își asumă o responsabilitate importantă când îi dă voie cuiva să susțină o teză. Responsabilitatea îndrumătorului este foarte mare

Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj a decis, săptămâna trecută, că ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat în teza sa de doctorat și i-a cerut acestuia corectarea lucrării și retragerea cărții cu teza sa de doctorat. Dacă nu se retrage cartea în termen de 15 zile, va fi sesizat Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice.

Universitatea Babeș Bolyai nu a anunțat nicio măsură care să-l vizeze pe coodonatorul tezei de doctorat, Adrian Ivan.

Decanul Facultății de Științe Politice din București, Cristian Preda spune că încă de acum 10 ani, întreaga responsabilitatea în privința lucrării a fost pusă doar în cârca doctorandului și nu ar trebui să se întâmple așa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De un deceniu încoace, responsabilitatea conducătorilor de doctorat – a profesorilor – a fost ignorată. S-a aruncat totul în spatele doctoranzilor. Responsabilitatea îndrumătorului este foarte mare; între altele, el trebuie cu adevărat să fie competent în subiectul ales de doctorand. Trebuie să aibă grijă ca doctorandul să nu comită vreo eroare nu doar de citare, ci în general o eroare intelectuală și, de aceea, în momentul în care îi dă voie cuiva să susțină o teză își asumă o responsabilitate importantă – aceea de a garanta corectitudinea parcursului, corectitudinea textului”, a explicat Cristian Preda.

Cristian Preda: Având în fruntea Academiei SRI pe cineva care girează plagiate, SRI își asumă un comportament precum cel din vremea comunismului, când Elena Ceaușescu semna diverse lucrări

Cristian Preda consideră că profesorul de istorie Adrian Ivan este protejat deoarece este și rectorul Academiei SRI și ar trebui să ia atitudine în acest caz nu doar Universitatea Babeș Bolyai, ci și Serviciul Român de Informații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Domnul Ivan cred că ar trebui să fie tras la răspundere nu doar de către UBB, cum a făcut de a condus un doctorat atât de dezastruos și plagiat și de o calitate execrabilă. Ar trebui tras la răspundere, cred eu, și de către cei care își doresc ca Academia SRI în general să fie instituții credibile. Având în fruntea Academiei SRI pe cineva care girează plagiate, SRI își asumă un comportament precum cel din vremea comunismului, când Elena Ceaușescu semna diverse lucrări și primea diverse doctorate Honoris Causa fără ca ea să știe o boabă de chimie. Plagiatul de azi este urmarea acestei tradiții de acordare pe nedrept a unor titluri universitare”, a explicat Cristian Preda.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Avocat, despre plagiatul lui Bode: UBB putea să recomande o altă procedură sau putea să nu spună nimic / Titlul de doctor nu poate fi redeschis | AUDIO