Confidenţialitate

Emilia Șercan: UBB a luat o decizie care să împace și capra și varza. Bode se folosește de toate potențialele subterfugii legislative pentru a scăpa | VIDEO

Comisia de Etică a Universității Babeş-Bolyai a anunțat miercuri, 11 ianuarie 2023, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este „profund viciată”. Mai mult, „Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă”. Totuși, Lucian Bode rămâne cu titlul de doctor. Jurnalista Emilia Șercan comentează situația alături de Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM.

„O chestiune din această decizie nu aș putea să spun că mă nemulțumește, dar îmi arată că și de data aceasta UBB a avut o mare grijă când a emis verdictul astfel încât să-i dea o posibilitate de scăpare lui Bode. Acolo este prezută corectarea lucrării – îi dă posibilitatea să corecteze porțiunile clarificate plagiate. Cum poți corecta o cincime din teza de doctorat care este plagiată? […] Se bate cap în cap sintagma că este <<profund viciată>> cu ideea de corectare. UBB cred că poate cere în instanța de judecată anularea titlului de doctor. Îmi este foarte clar că a încercat să ia o decizie care să împace și capra și varza – și opinia publică și, mângâindu-l părintește pe creștet, pe Lucian Bode”, a explicat Emilia Șercan.

„Nu mă îndoiesc că va urma o bătălie juridică. Probabil va merge în instanță și va solicita anularea deciziei UBB de azi. L-aș întreba pe domnul Bode în ce calitate a obținut titlul de doctor când a susținut teza în 2018, nu cumva de student-doctorand? Studentul-doctorand fac parte din comunitatea academică. Asta îmi arată că a avut un consolier foarte bun la subtilitățile juridice legate de chestiunile de legislație și mă gândesc la domnul Cîmpeanu și el demisionar pentru chestiuni de plagiat. Asta intuiesc că s-a întâmplat. Se folosește de toate potențialele subterfugii legislative pentru a scăpa, pentru că-și dorește o carieră politică lungpă și are ambiții mult mai mari decât cariera de ministru de Interne”, a mai spus Emilia Șercan la Europa FM.

Plagiat în teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode

Comisia de Etică din cadrul Universității Babeş-Bolyai a dat miercuri, 11 ianuarie 2023, verdictul în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode: „Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. (2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Însă, ministrul de Interne rămâne cu titlul de doctor.

Mai mult, Comisia de Etică a cerut retragerea cărții, iar o eventuală republicare se va realiza numai după ce materialul este corectat: „Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate”.

Citește și: Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat, anunță Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Reacția ministrului de Interne, după ce UBB a decis că a plagiat în teza de doctorat: „Este uluitor / Voi merge în instanță”