Confidenţialitate

Valul de caniculă ajunge în România. Meteorolog ANM: „Vor fi valori resimțite de 44 spre 45 de grade Celsius” | AUDIO

Valul de căldură, care a cuprins de câteva zile Europa, ajunge și în România. Meteorologii se așteaptă ca termometrele să arate la umbră, la acest sfârșit de săpătmână, chiar și 40 de grade în vestul și sudul țării.

Meteorologul Silviu Grigore cu explicații în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM:

„Remarcăm faptul că masa de aer tropical își extinde influența și către sud-estul Europei, către zona țării noastre. Vorbim de valori care care trec de 35 de grade, 35 de grade la umbră fiind considerat pragul zilelor caniculare. 36 de grade, probabil, cea mai mare valoare astăzi în zonele de câmpie din vestul și sud-vestul țării.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De joi, cresc și mai mult temperaturile, spune meteorologul din cadrul ANM:

„Treptat, temperatura va crește, 37 mâine, 38 sâmbătă cel mai probabil valori până în jur de 39 de grade. De altfel, foarte probabil sâmbătă va fi vârful acestui val de caniculă, 33 la 39 de grade la umbră. Practic, doar pe litoral, cu excepția zonelor de munte, vor fi valori suportabile sî spunem, 28-30, 31 de grade, dar cele 39 de grade la umbră înseamnă valori resimțite de chiar 44 spre 45 de grade.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și noaptea va fi foarte cald, cu temperaturi minime care nu vor coborî sub 20 de grade.

În acest context, Compania Națională de Căi Ferate avertizează că în următoarele zile, din cauza caniculei, instalațiile de climatizare din trenuri ar putea să nu mai funcționeze la parametri normali.

CFR recomandă celor care au probleme de sănătate din cauza căldurii să aibă sticle cu apă în bagaj.

Citește și: Profesor la Met Office, despre canicula din Marea Britanie: „Nu mă așteptam, în toată cariera mea, să văd astfel de temperaturi” | VIDEO