Confidenţialitate

Profesor la Met Office, despre canicula din Marea Britanie: „Nu mă așteptam, în toată cariera mea, să văd astfel de temperaturi” | VIDEO

Șeful departamentului de Știință și Tehnologie de la Met Office – serviciul de meteorologie din Marea Britanie – profesorul Stephen Belcher, a vorbit despre recordul de temperatură – peste 40 de grade Celsius – înregistrat azi în Marea Britanie.

„Nu mă așteptam la așa ceva în toată cariera mea, nu mă așteptam să văd astfel de temperaturi, dar iată că Marea Britanie tocmai a depășit 40 de grade Celsius pentru prima oară”, a spus șeful departamentului de Știință și Tehnologie de la Met Office.

„Cumva este o cifră arbitrară pentru că vedem deja impactul valurilor de căldură chiar și în cazul temperaturilor mai mici, însă pentru mine reprezintă un semnal în privința schimbărilor climatice, iar aceste schimbări climatice vor continua”, a adăugat Stephen Belcher.

Șeful departamentului de Știință și Tehnologie de la Met Office: „Clima a suferit schimbări din cauza gazelor cu efect de seră”

„Cercetările pe care le-am derulat la Met Office au demonstrat că într-o climă normală ar fi imposibil pentru Marea Britanie să înregistreze temperaturi de 40 de grade Celsius. Dar clima a suferit schimbări din cauza gazelor cu efect de seră – acestea au făcut posibile astfel de temperaturi extreme. Și vedem asta chiar acum”, a explicat profesorul Stephen Belcher.

„Dacă am trăi într-un scenariu în care valorile gazelor cu efect de seră continuă să crească, am putea vedea astfel de temperaturi din trei în trei ani. Aceste temperaturi extreme ar putea deveni din ce în ce mai extreme în viitor”, a mai spus șeful departamentului de Știință și Tehnologie de la Met Office.

Șeful departamentului de Știință și Tehnologie de la Met Office: „Net Zero, singurul mod în care putem stabiliza clima”

„Singurul mod prin care putem stabiliza clima este să obținem Net Zero. Marea Britanie a făcut deja pași importanți înspre direcția aceasta, dar vrem să ajungem la un nivel sigur al climei și pentru asta avem nevoie să ajungem la Net Zero”, a mai spus profesorul.

 

Ce înseamnă Net Zero

Net Zero înseamă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la un nivel cât mai apropiat de 0, iar emisiile rămase să fie absorbite din atmosferă – din oceane și păduri, de exemplu.

De ce este important Net Zero?

Știința arată în mod clar că, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice și pentru a păstra o planetă locuibilă, creșterea temperaturii globale trebuie limitată la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

În prezent, Pământul este deja cu aproximativ 1,1°C mai cald decât era la sfârșitul anilor 1800, iar emisiile continuă să crească. Pentru ca încălzirea globală să nu depășească 1,5°C – așa cum se prevede în Acordul de la Paris – emisiile trebuie reduse cu 45% până în 2030 și trebuie să ajungă la nivelul zero net până în 2050, arată ONU.

Sursa foto: Captura foto / Twitter / Met Office

Citește și: Român în Londra, despre reacțiile britanicilor după ce s-a înregistrat cea mai mare temperatură din istoria țării: „Sunt șocați. Toți vorbesc despre vreme” | AUDIO