Confidenţialitate

Valeriu Nicolae: O să dăm în judecată Academia SRI, Institutul Diplomatic Român, ANI | VIDEO

Valeriu Nicolae a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre ce înseamnă activitatea de watchdog în România și ce concluzie a tras echipa lui Valeriu Nicolae după un an de zile de activitate de cercetare a politicienilor, în emisiunea de mai jos.

Ce înseamnă watchdog-ul în România?

„Nu prea mai avem watchdog-ul deloc și asta a fost pentru mine îngrozitor să-mi dau seama că watchdog-urile au dispărut. În condițiile în care partidele plătesc o grămadă de bani către televiziuni, societatea civilă mai mult sau mai puțin a dispărut; oameni care să aibă curajul să vină împotriva politicienilor și aici nu mă refer la oameni care să vină împotriva anumitor politicieni, ci a tuturor politicienilor.

Noi ne-am hotărât acum mai mult de doi ani să încercăm să facem ceva: am strâns un grup, la început am fost puțini, vreo 5-6 și încet, încet am trecut bine de 50 și am zis să facem ceva. Am descoperit că lipsa cea mai mare era lipsa unui avocat.

Un avocat bun costă mult, hai să încercăm să aplicăm la un proiect. Singurul proiect pe partea asta de watchdog era o finanțare de la norvegieni și am aplicat la ea. Nu m-am așteptat să o câștigăm. Am început să implementăm proiectul acesta care încearcă să creeze nu numai o bază foarte mare de date cu toate datele publice ale politicienilor noștri – o mare parte din ei, din nefericire, sunt impostori – ci și să începem să dăm în judecată instituțiile care nu răspund la cererile pentru 544.

Adică în ciuda faptului că instituțiile publice ar trebui să fie transparente evită să răspundă și avem câteva exemple destul de dure: o să dăm în judecată Academia SRI, Institutul Diplomatic Român – legat de SIE, dar o să dăm în judecată probabil și Agenția Națională de Integritate – care face o treabă incredibil de proastă.

ANI, cazurile cele mai celebre au investigat un caz în care un consilier local a făcut voluntariat – asta a investigat ANI în ciuda faptului că noi avem demonstrate zeci de cazuri de politicieni care nu pot demonstra sute de mii de euro prin declarațiile lor de avere.

Și asta am început să facem. Nu ne-am așteptat deloc să avem foarte mulți susținători, dar am început să avem din ce în ce mai mulți oameni care doreau să vadă ce facem, să ne ajute la partea de cercetare.

Cercetarea este complicată, trecem prin trei filtre diferite – fiecare personaj este cercetat de trei oameni. După cercetarea aceea, mai trece printr-un filtru și după aceea încă printr-un filtru ca să ne asigurăm că cercetarea e făcută foarte bine. Și până acum sunt sute de oameni care au trecut prin procesul acesta, o bună parte dintre ei nu au stat. Pe noi ne-a bucurat că oamenii care au trecut prin procesul acesta sunt oameni care știu acum să facă cercetare și sunt capabili să se uite foarte clar la tipul de politician pe care îl aleg”, a spus Valeriu Nicolae la Europa FM.

Care este concluzia unui an de watchdog?

„Nu ne-am așteptat să fie așa grav. Ne-am uitat la 100 de politicieni. Am trecut prin mulți mai mulți, dar 100 am terminat. Concluziile sunt stupefiante: șansa cea mai mare ca tu să fii parlamentar în momentul de față este ca tu să fii rudă de fost parlamentar sau ruda unui baron local. Șansa cea mai mare să ai contracte cu statul este aceeași.

Am descoperit niște relații îngrozitoare, pe care eu nu le-am crezut: am descoperit la domnul Ciolacu, pe care l-ai avut în emisiune, niște relații de afaceri îngrozitoare. Omul acesta a fost în relație directă de afacere cu soția celui mai puternic PNL-ist din Buzău. Vorbim aici de mii de contracte cu statul… valori enorme”, a povestit Valeriu Nicolae la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: UE pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările aflate la granița cu Ucraina | AUDIO