Confidenţialitate

UE pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările aflate la granița cu Ucraina | AUDIO

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina. De asemenea, anunță – printr-un purtător de cuvânt – intenția de a introduce restricţii la importurile de cereale ucrainene. Anunțul vine după ce încă o țară – Bulgaria – a decis întreruperea temporară a importurilor de cereale din Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat sub presiunea mai multor țări membre, care au decis unilateral să interzică importurile din Ucraina, Bruxelles-ul a anunțat într-un final o soluție. Urmează să fie anunțate “măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale şi seminţe oleaginoase, în special grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi de rapiţă.

Conform reglementărilor UE, Bruxelles-ul poate limita importurile de produse în întregul sau în părţi ale blocului comunitar, în timp ce tranzitul rămâne permis.

Comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis urmează să discute planurile chiar astăzi, cu miniştrii din ţările afectate: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – precum şi cu partea ucraineană.

Dintre țările cele mai afectate de importul de cereale ieftine care au invadat piața europeană, doar România și Cehia au așteptat reacția Comisiei. Unele dintre state – precum Ungaria și Polonia – au renunțat la importuri încă de săptămâna trecută.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România sigilează transporturile de cereale din Ucraina. Controale pentru pesticide în vamă