Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță spune că certificatele digitale COVID vor apărea şi în România până la sfârşitul acestei luni | AUDIO

Uniunea Europeană a lansat sistemul tehnic care permite verificarea certificatelor digitale de călătorie în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private. Deja 7 ţări membre folosesc sistemul. Ce se ştie sigur e că certificatul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor din statele membre.

S-a lansat, practic, etapa tehnică a sistemului care va emite aceste certificate. Este ultima etapă pregătitoare la nivelul UE.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot să utilizeze deja sistemul.

Deja, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au eliberat primele certificate , în timp ce altele vor lansa certificatul digital privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate.

În ultimele săptămâni, țările europene, inclusiv România, au testat conectare la acest sistem tehnic. Pe măsură ce parcurg testele, și alte țări pot începe să utilizeze sistemul.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune la Europa FM că aceste certificate digitale COVID vor apărea şi în România până la sfârşitul acestei luni.

În acest moment autorităţile pregătesc portalul care să elibereze aceste certificate:

„Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.