Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Infectarea cu Omicron nu-i va ocoli pe cei vaccinați sau trecuți prin boală | AUDIO

Conferința de presă susținută de dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef DSU, conf. dr. Adriana Pistol, directorul CNSCBT și Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV are loc vineri, 10 decembrie 2021. Valeriu Gheorghiță a declarat în cadrul ședinței comune de vineri că infectarea cu varianta Omicron nu va ocoli persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Președintele CNCAV a mai spus că există posibilitatea ca numărul acestora să fie mai mare decât în cazul tulpinilor precedente. Valeriu Gheorghiță a mai spus că activitatea anticorpilor obținuți prin intermediul vaccinului sau prin intermediul vaccinării este „mult mai redusă”.

Totuși, există și o veste bună: menținerea protecției față de formele grave ale bolii.

„Ceea ce știm cu toții este că această variantă a acumulat cel mai mare număr de mutații dintre variantele circulante la acest moment. Majoritatea acestor mutații sunt localizate la nivelul proteinei Spike.

În mod deosebit, la zona de legare a proteinei Spike de receptorii celulelor noastre și de zona în care se fixează anticorpii protectori, neutralizanți. Ca atare, era de așteptat ca această variantă își va modifica comportamentul față de răspunsul imun ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Din datele publicate în ultima săptămână, avem câteva concluzii prleiminare:

  • Activitatea neutralizantă a anticorpilor, atât ca urmare a trecerii ărin boală, cât și ca urmare a primei scheme de vaccinare este mult, mult mai redusă, comparativ cu activitatea pe care anticorpii o aveau față de variantele anterioare.
  • Din acest date, putem să estimăm că eficiența și eficacitatea unei scheme de vaccinare inițială față de Omicron este redusă, cel puțin față de infecție, de riscul de a dezvolta infecția cu varianta Omicron.

Ce este important să reținem este că este afectată într-o măsură mult mai mică componenta celulară a răspunsului imun – și aici avem un studiu recent publicat care arată că răspunsul imun celular recunoaște foarte bine inclusiv varianta Omicron și acest lucru ne conferă un confort față de probabilitatea ridicată de protecție față de formele severe de îmbolnăvire”, a explicat Valeriu Gheorghiță vineri, 10 decembrie 2021.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Adriana Pistol, despre cazurile Omicron în România: Mai sunt 6 cazuri probabile și cinci cazuri suspecte

Autor: Carmen Zanfir