Confidenţialitate

Vaccinarea împotriva Covid prin centre şi echipe mobile, la start

Autoritățile caută soluții pentru a accelera campania națională de vaccinare împotriva Covid.

De miercuri, își încep activitatea primele centre şi echipele mobile.

Într-o primă etapă, caravanele vor ajunge în 7 judeţe, administrând ser Moderna.

“Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. De asemenea, avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate. Pot să vă spun şi care sunt aceste judeţe unde dislocăm centre mobile: Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi Sibiu”, a declarat, marţi, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

“Vom distribui, pentru moment, vaccin de la compania Moderna, care este un vaccin, după cum ştim, pe bază de ARN mesager şi ne putem permite, din punct de vedere logistic, organizarea acestor activităţi de vaccinare, având în vedere stabilitatea la temperatura obişnuită de 2 – 8 grade pentru 30 de zile”, a adăugat colonelul.

La Deva, de sâmbătă, se deschide primul centru de tip “drive-through” fără programare prealabilă, doar cu buletinul. Persoanele vor fi imunizate cu Pfizer fără a coborî din mașină sau taxi. Următorul astfel de centru va fi deschis la București.

La Timișoara, în weekend va fi organizat un maraton al vaccinării. Membrii trupei Cargo s-au alăturat inițiativei. Liderul grupului, Adi Bărar, a fost răpus de Covid în urmă cu o lună.

România a consemnat, marți, 237 de decese asociate Covid, un record negativ de la izbucnirea pandemiei. La Terapie Intensivă sunt 1.432 de pacienți în stare gravă, în ușoară scădere. Alte 3.000 de infecții au fost depistate, la 35.000 de teste efectuate. Între timp, au fost realizate aproape 89.000 de vaccinări zilnice, record, cele mai multe cu serul Pfizer. Au fost raportate 140 de reacții adverse.