Confidenţialitate

Vaccinul împotriva dependenței de cocaină este în dezvoltare. Cercetătorii brazilienii explică modul în care funcționează | AUDIO

Cercetătorii brazilieni au anunțat că dezvoltă un vaccin împotriva dependenţei de cocaină. Serul terapeutic prezintă rezultate promiţătoare în testele pe animale. Brazilia este a doua ţară din lume cu cel mai mare consum de cocaină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vaccinul terapeutic dezvoltat pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la dependența de cocaina se numește Calixcoca.

Nu este vorba despre un leac miraculos anti-cocaină, spun oamenii de știință, ci o soluție pentru a bloca senzaţia de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acţionează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de “circuitul recompensei”.

Prin întreruperea acestui ciclu care conduce la consumul compulsiv şi, prin urmare, la dependenţă, vaccinul “creşte şansele” ca abstinenţa să fie durabilă pentru cei care doresc să renunţe, precizeaza cercetătorii.

În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de ştiinţă au observat o producţie semnificativă a acestor anticorpi anti-dependenţă, cu puţine efecte secundare.

Calixcoca este primul proiect de acest gen din America Latină. Dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare în domeniul sanitar va fi primul vaccin anti-cocaină şi chiar anti-drog din lume, utilizat ca medicament.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România, pe ultimul loc privind egalitatea de gen și pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor | AUDIO