Confidenţialitate

România, pe ultimul loc privind egalitatea de gen și pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor | AUDIO

România este pe ultimul loc privind egalitatea de gen și pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor, indică un raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen. Aproape 60 de organizaţii neguvernamentale din țară susţin introducerea cotelor de gen pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ponderea de reprezentare politică a femeilor a scăzut în România de la 19% femei alese în Parlament în 2016, la 18.5% în 2020, plasându-ne pe locul 124 în lume.

Acum, 56 de ONG-uri, susținute de Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor cer modificarea legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaţilor, cu articolul ce asigură alternanța genurilor pe listele de candidați la alegerile parlamentare.

Există un proiect de lege care prevede asigurarea unei reprezentări minime de 33% a femeilor pe listele de candidați pentru alegerile generale, însă acestea trebuie să fie plasate într-o poziție eligibilă, nu pe ultimele poziții pe liste, ca în prezent, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată Comisiei Juridice.

11 state europene (Franța, Belgia, Portugalia, Slovenia, Spania, Grecia, Croația, Polonia, Irlanda, Luxemburg și Italia) au deja în legislațiile lor cote de gen pentru alegerile parlamentare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Românii, tot mai mult afectați de scumpiri. O familie formată din 2 adulți și 2 copii are nevoie de aproape 10.000 de lei pe lună pentru un trai decent | AUDIO