Confidenţialitate

USR critică dur măsura de compensare propusă de Guvernul Ciucă: „O nouă bătaie de joc”

USR critică măsura de compensare cu 50 de bani pe litru și afirmă că decizia luată de Guvern este „o nouă bătaie de joc”. USR spune că Guvernul PSD-PNL a propus cea mai proastă soluție care a venit „Din nou, prea puțin și prea târziu”. „Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus prețul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină și benzină”.

„În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deși prețurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută”, a mai transmis USR prin intermediul unui comunicat de presă.

„Ceea ce face guvernul Ciucă este să aleagă o pseudo-soluție care nu ajută pe nimeni. Este de sublinat aici ipocrizia PSD care, deși afirmă clar că premierul a luat o decizie greșită, nu mișcă un deget pentru a îndrepta situația în folosul oamenilor”, a adăgat USR.

Citește și: Iohannis, despre măsura de compensare a prețurilor la carburanți: „Atât s-a putut. Până la urmă, sunt 50 de bani pe care nu-i dai” | VIDEO

Cristina Prună: „Dacă prețul crește în continuare, această reducere se diminuează ca pondere în prețul final și oamenii vor simți din ce în ce mai puțin în buzunare reducerea”

„Este șocantă încăpățânarea PSD-PNL de a lua măsuri proaste pentru a răspunde unor probleme reale. Practic, statul va da doar jumătate din cât a încasat suplimentar din TVA-ul la carburanți de la începutul anului, prin mecanisme complicate. În același timp, vorbim de o sumă fixă: 0,5 lei/litru. Dacă prețul crește în continuare, această reducere se diminuează ca pondere în prețul final și oamenii vor simți din ce în ce mai puțin în buzunare reducerea aceasta”, a spus Cristina Prună, deptată USR.

USR explică cum ar fi funcționat măsura propusă de partid

„Cu măsura USR, reducerea s-ar menține procentual și dacă prețul va mai crește în viitor. Spre exemplu, dacă la prețul de 9,18 lei/litrul de motorină reducerea de TVA duce la o economie de 1,08 lei/litru, la un preț de 10 lei/litrul de motorină, reducerea ar fi de 1,18 lei/litru. Pe când, o compensare fixă de 50 de bani nu ține cont de evoluția viitoare a prețurilor”, a spus USR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciucă: Compensare de 50 de bani la litru, direct la pompă. Reducerea va fi evidențiată pe fiecare bon la stațiile de alimentare | VIDEO