Confidenţialitate

USR a sesizat mai multe instituții europene în privința achizițiilor de mașini BMW de către Poliție. Drulă: „Este încălcată directiva europeană” | AUDIO

Președintele formațiunii, Cătălin Drulă, acuză că Poliția a realizat un caiet de sarcini astfel încât numai firma care a câștigat contractul pentru livrarea a cel puțin 300 de autovehicule marca BMW să se poată incadra în cerințe.

Patronul firmei este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

„Este un caiet de sarcini scris ca să se potrivească un singur model de mașină, vândut de prietenul președintelui. Sunt fonduri europene la mijloc și acest furt trebuie anchetat. Toate modelele concurente a fost eliminate prin mici modificări, poate ne explică Poliția de ce caietul de sarcini mașina trebuie să aibă maxim 1450 mm. Asta elimină doi concurenți direcți care au 6 mm înălțime în plus la mașină. Toate caracteristicile sunt făcute pe un singur model, împreună cu colegii mei am făcut un studiu de piață, este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă și în legislația națională, care spune că nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele USR spune că a sesizat și instituții din România cu privire la contractul atribuit de Poliție și îi cere și procurorului șef al DNA să se autosesizeze:

„Apel către Ministerul Public, am văzut declarațiile domnului Bologa, este musai să investigheze ce s-a întâmplat acolo.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM l-a întrebat marți pe procurorul șef al DNA, la aniversarea de 20 de ani a instituției, dacă procurorii anticorupție se vor autosesiza în cazul aceste achiziții, finanțate inclusiv cu bani europeni.

Iată ce a răspuns procurorul-șef Crin Bologa:

„Este posibil orice, vreau să vă spun că Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat sau din surse proprii sau din surse deschise cum ar fi și presa cu absolut orice a apărut în spațiul public despre suspiciuni de corupție și suspiciunei de săvârșire a unor fapte de competența noastră. Asta este foarte important. (…) Mă întrebați în zilele următoare ca să adun și eu informațiile necesare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, Poliția Română a explicat luni că intelegerea cu Automobile Bavaria, firmă controlată de Michael Schimdt, prietenul președintelui Klaus Iohannis,  a fost semnată cu singura firma care a participat la licitație.

Citește și: Parchetul European, condus de Kövesi, sesizat în cazul sutelor de mașini BMW cumpărate de Poliția Română

Foto: Shutterstock