Confidenţialitate

Parchetul European, condus de Kövesi, sesizat în cazul sutelor de mașini BMW cumpărate de Poliția Română

Licitaţia prin care au fost cumpărate 600 de mașini BMW pentru Poliția Română a ajuns în atenția Parchetul European. Europarlamentarul Alin Mituţă a sesizat oficial instituția condusă de Laura Codruța Kövesi. 

Cazul poate fi de competența Parchetului European, întrucât în contract este inclusă și o cofinanţare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a decis să cumpere 600 de mașini BMW seria 3 pentru a înlocui Daciile Logan din dotare.

O singură ofertă a fost depusă și acceptată pentru contractul în valoare de 98 de milioane de lei.

Sindicaliștii din Poliție au denunțat o licitație cu dedicație, întrucât, susțin ei , furnizorul BMW-urilor este firma deținută de afaceristul Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului a negat orice legătură cu achiziția Poliției Române și a cerut rapid clarificări.

Chestorul Benone Matei spune că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte 3 modele.

În plus, noile mașini ar trebui să fie performante în urmărirea șoferilor care nu opresc la semnale, spune șeful Poliției, și că toate achiziţiile au ca scop reducerea riscului de accidente rutiere.

Citește și: Licitație cu „dedicație”. Livrarea a 600 de BMW-uri către Poliție, câștigată de singura firmă ce avea modelul cu o anumită specificație, acuză Sindicatul Europol

Foto: Shutterstock