Confidenţialitate

Ursula von der Leyen: „Statele membre UE și companiile din energie să creeze pârghiile pentru achiziții la comun” | AUDIO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat în această după-amiază propunerile mult așteptate în vederea scăderii prețurilor la energie și mai ales la gaze. Anunțul vine cu doar 2 zile înainte de reuniunea liderilor europeni în cadrul Consiliului de joi și vineri, care vor lua o decizie finală. În primul rând, Comisia propune crearea unui consorțiu european care să cumpere gaze pentru toată Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Știm deja că suntem puternici când acționăm împreună. De aceea, pentru început, vom pune accentul pe operaționalizarea capacității de a face achiziții împreună. Mai știm că cererea de energie în Europa este foarte mare”, a spus Ursula von der Leyen.

„Așa că este logic ca în loc să ne suprasolicităm unii pe alții, ar trebui ca statele membre și companiile din energie să creeze pârghiile pentru achiziții la comun. De aceea, propunem acum instrumentele legale să punem la un loc cererile de energie, la nivel european. Ceea ce facem este să le dăm dreptul companiilor energetice să creeze un consorțiu, ca să fie capabile să cumpere gaze impreună, la comun”, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Apoi, Comisia Europeană propune:

  • Mecanisme de limitare a prețurilor;
  • Solidaritate între țările Uniunii Europene în caz de penurie.

Orice țară care se confruntă cu o situație de urgență sau cu un deficit de aprovizionare ar primi gaz de la alte țări în schimbul unei compensații echitabile, spune Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vot pozitiv în Parlamentul UE pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen