Confidenţialitate

Ursula von der Leyen, mesaj către Rusia: „Nu alegeți războiul” | LIVE UPDATE

Miercuri, 16 februarie 2022, ziua în care președintele Ucrainei le-a transmis oamenilor săi că „doar împreună” își pot proteja țara. Ursula von der Leyen a transmis Rusiei să nu aleagă războiul și că NATO este alături de Ucraina. Jens Stoltenberg a declarat că „Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei”. Marți seara, președintele Statelor Unite ale Americii a declarat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei „rămâne o posibilitate foarte mare”.

UPDATE: Polonia se pregătește pentru a primi refugiați din Ucraina

Deși Moscova a transmis că-și retrage trupele, Polonia se pregătește de a primi refugiați din Ucraina în cazul unei invazii din Partea Rusiei, conform prim-ministrului din Polonia, Mateusz Morawiecki, scie The Guardian.

„Zilele următoare voi convoca o echipă care va gestiona problemele de logistică, facilități, transport, infrastructură”, a declarat Mateusz Morawiecki.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău”, a spus el, adăugând că echipa va avea, de asemenea, sarcina de a asigura accesul refugiaților la asistență medicală și la educație.

UPDATE: Ursula von der Leyen, mesaj către Rusia: „Nu alegeți războiul”

Ursula von der Leyen a transmis într-o postare pe Twitter că: „Suntem alături de Ucraina. Încă mai este loc de diplomație. Comunitatea Transatlantică nu a mai fost atât de unită de multă vreme. Iar ceea ce le cerem Rusiei este foarte clar: nu alegeți războiul”.

 

UPDATE: Președintele Ucrainei: „Doar împreună ne putem proteja țara”

Președintele Ucrainei a declarat miercuri că ucrainenii sunt „uniți într-o singură dorință: să trăiască, să trăiască în pace”.

Conform agenției Interfax, citată de The Guardian, președintele Ucrainei a declarat că: „Avem toate drepturuile pentru că suntem acasă, suntem în Ucraina. Nimeni nu ne va iubi locul în care trăim așa cum îl iubim noi. Și doar împreună ne putem proteja locuința. Zi națională fericită, galben și albastru”.

UPDATE: Jens Stoltenberg: „Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei”

Jens Stoltenberg a declarat că „Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei”, după ce Ministerul Apărării din Rusia a publicat imagini cu tancuri și echipamente militare care pleacă din Crimeea.

„Ceea ce putem vedea este că au mărit numărul de trupe, iar alte trupe sunt pe drum. Au mutat forțe dintr-o parte în alta întotdeauna. Așa că vedem doar niște mișcări de forțe, de tancuri de luptă, iar acestea nu confirmă o retragere reală”, a mai spus Jens Stoltenberg, conform publicației The Guardian.

UPDATE: Vladimir Chizhov a declarat că nu va avea loc niciun atac în următoarea lună

Reprezentantul Rusiei în Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, a negat afirmațiile cum că Rusia ar ataca Ucraina. Acesta a spus că nu va avea loc niciun atac în următoarea lună, relatează The Guardian.

UPDATE: Ucraina celebrează azi „ziua unirii”

Ucraina va celebra azi „ziua unirii” după ce președintele Statelor Unite ale Americii a declarat că Rusia a rămas „într-o poziție amenințătoare”, deși oficialii ruși au declarat în cursul zilei de ieri că unele dintre trupele militare de la granița cu Ucraina au fost retrase, scrie The Guardian.

Vezi ce s-a întâmplat până acum în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina:

15 februarie: Website-ul Ministerului ucrainean al Apărării, ținta unui atac cibernetic

14 februarie: SUA își închid ambasada de la Kiev. Eforturile diplomatice se intensifică

13 februarie: Pentagonul, după discuția de sâmbătă dintre Biden și Putin: Nu este un semn că lucrurile s-ar îndrepta într-o direcție bună

12 februarie: Biden l-a avertizat pe Putin că va plăti scump dacă invadează Ucraina. Rusia ar putea acționa înainte de finalul JO de iarnă

Sursa foto: Twitter: Liveuamap / President Biden / Володимир Зеленський / Presindent of Russia

Citește și: Cernăuți: Ziua solidarității naționale, celebrată de ucrainieni. „Pentru noi, războiul durează deja de 8 ani” | VIDEO

Autor: Carmen Zanfir