Confidenţialitate

Biden l-a avertizat pe Putin că va plăti scump dacă invadează Ucraina. Rusia ar putea acționa înainte de finalul JO de iarnă

România e evacuat membrii familiilor personalului diplomatic de la Kiev și Odessa, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice. Casa Albă a declarat vineri că o invazie a Rusiei în Ucraina ar putea avea loc în decurs de o săptămână, posibil chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, și i-a îndemnat pe americani să părăsească țara imediat, relatează Associated Press. Conform unor surse oficiale din domeniul apărării SUA, Pentagonul trimite încă 3.000 de soldați în Polonia – aceștia ar trebui să ajungă acolo la începutul săptămânii viitoare.

UPDATE: Vladimir Zelenskiy: Ucraina se pregătește pentru orice scenariu și se consultă în permanență cu partenerii internaționali

Vladimir Zelenskiy a declarat că Guvernul său înțelege riscurile din partea Rusiei și că lucrează cu partenerii internaționali pentru a rezolva conflictul prin diplomație.

Guvernul ucrainean „este conștient de riscurile de escaladare a situației din partea Federației Ruse, se pregătește pentru orice scenariu și se consultă în permanență cu partenerii internaționali pentru a rezolva conflictul prin mijloace politice și diplomatice”, a declarat în timp ce vorbea cu presa în regiunea sudică Herson, în apropiere de Crimeea, unde a participat la exerciții militare.

Vladimir Zelenskiy a declarat că guvernul său „înțelege toate riscurile, deoarece primește informații din diverse surse, inclusiv din propriile servicii de informații și din agențiile de informații ale țărilor partenere”, scrie CNN.

UPDATE: Consilierul prezidențial rus, despre convorbirea dintre Putin și Biden: Statele Unite și NATO nu au reușit să abordeze principalele preocupări ale Rusiei în materie de securitate

Consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov a descris convorbirea telefonică de sâmbătă dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin ca fiind „echilibrată și de afaceri”, dar a declarat că Statele Unite și NATO nu au reușit să abordeze principalele preocupări ale Rusiei în materie de securitate.

Yuri Ushakov a declarat că discuția, care a durat puțin peste o oră, „a avut loc într-o atmosferă de isterie cu privire la presupusa invazie iminentă a Rusiei în Ucraina de către oficialii americani”.

Ushakov a adăugat: „Presiunea în jurul subiectului invaziei a fost realizată în mod coordonat, iar isteria a atins punctul culminant”.

Potrivit lui Ushakov, Biden i-a spus lui Putin că „s-a angajat pe calea diplomatică și a prezentat o serie de considerații care, în opinia sa, abordează multe dintre preocupările Rusiei”.

Ushakov a adăugat că Putin a spus că Occidentul a ignorat principalele preocupări ale Rusiei în materie de securitate, afirmând că SUA și aliații săi au „alimentat” Ucraina cu noi arme și au încurajat provocările forțelor ucrainene din regiunea Donbas și din Crimeea, scrie CNN.

UPDATE: Franța, Slovacia și Slovenia și-au sfătuit sâmbătă cetățenii să nu călătorească în Ucraina

Franța și-a sfătuit cetățenii „să nu călătorească deloc” în Ucraina, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe al țării într-un comunicat, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de alte țări care și-au actualizat recomandările de călătorie.

„În contextul tensiunilor create de concentrarea de trupe rusești la granițele Ucrainei, se recomandă o vigilență sporită”, a precizat Ministerul pe site-ul său. „Călătoriile în zonele de frontieră din nordul și estul țării sunt puternic descurajate”, relatează CNN.

„Se recomandă amânarea tuturor călătoriilor în Ucraina”, a precizat Ministerul, adăugând că aceste recomandări vor continua să fie actualizate în funcție de informațiile disponibile.

Ministerul slovac al Afacerilor Externe le-a recomandat cetățenilor să nu călătorească în Ucraina „în nicio circumstanță”, a anunțat sâmbătă Ministerul pe site-ul său.

Ministerul slovac le recomandă celor care se află în prezent în Ucraina să găsească o locuință care să nu se afle în interiorul sau în apropierea regiunilor autonome – inclusiv părți din regiunile Luhansk și Donețk, Crimeea și Sevastopol.

De asemenea, Guvernul sloven a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească în Ucraina.

„Îi sfătuim pe cetățenii sloveni care se află temporar în Ucraina să se asigure că se întorc în siguranță”, a precizat sâmbătă Ministerul de Externe pe site-ul său.

„De asemenea, sunt descurajate toate călătoriile în teritoriile ocupate temporar ale Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol, precum și în anumite zone din regiunea Donețk și regiunea Luhansk”, au precizat oficialii.

Ambasada Sloveniei la Kiev „nu poate oferi asistență consulară cetățenilor sloveni care s-ar afla în dificultate în aceste regiuni”, au adăugat oficialii.

UPDATE: Casa Albă: Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că dacă invadează Ucraina, SUA și aliații vor răspunde decisiv și Rusia va avea de plătit

În timpul convorbirii telefonice a președintelui american Biden cu președintele rus Vladimir Putin, Casa Albă afirmă că Biden „a fost clar că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite – împreună cu aliații și partenerii noștri – vor răspunde în mod decisiv și vor impune costuri rapide și severe Rusiei”.

 

Redăm comunicatul transmis de Casa Albă după discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin:

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre intensificarea consolidării militare a Rusiei la granițele Ucrainei. Președintele Biden a fost clar în mesajul său transmis: dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde în mod decisiv și vor impune Rusiei costuri severe.

Președintele Biden a reiterat faptul că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane la scară largă și ar diminua poziția Rusiei.

Președintele Biden a transmis clar președintelui Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se angajeze în diplomație, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”.

Sursa foto: Captură foto / The White House

UPDATE: Uniunea Europeană nu-și retrage diplomații din Ucraina

UE nu-și retrage prezența diplomatică din Ucraina, a declarat sâmbătă șeful de politică externă, după ce SUA au avertizat că forțele rusești ar putea invada în orice moment.

 

UPDATE: Macron va discuta sâmbătă cu cancelarul german și cu președinții Ucrainei și SUA, în contextul în care temerile că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina sunt tot mai mari

Președintele francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președinții Ucrainei și SUA, în contextul în care temerile că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina sunt tot mai mari, a anunțat biroul lui Macron, citează The Guardian.

Macron a subliniat în timpul unei convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin că Occidentul va reacționa cu „determinare” în cazul în care Rusia va invada Ucraina, a adăugat acesta.

Franța va consolida sfaturile adresate cetățenilor săi pentru a le spune să evite să călătorească în Ucraina, dar nu le va cere să părăsească țara, a precizat biroul președintelui francez.

UPDATE: Ministrul de Externe al Italiei: „Le cerem cetățenilor italieni să părăsească Ucraina”

Ministerul de Externe al Italiei afirmă că cetățenii italieni aflați în Ucraina ar trebui să plece acum și să nu intre în țară, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă.

„Ca măsură de precauție, le cerem cetățenilor italieni să părăsească Ucraina sau să amâne călătoriile în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe Luigi Di Maio.

Di Maio a spus că a ordonat, de asemenea, personalului din ambasada Italiei să plece, notează The Guardian.

UPDATE: Conversația telefonică dintre Vladimir Putin și Joe Biden s-a încheiat după ora 19:00 (Ora României)

Casa Albă a anunțat că Joe Biden și Vladimir Putin au încheiat conversația telefonică, conform France-Presse. Anunțul a fost făcut de agenție printr-o postare pe Twitter la ora 19:18 (Ora României).

Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit la telefon sâmbătă timp de peste o oră, în ceea ce este considerat un ultim efort pentru a evita o invazie rusă în Ucraina, despre care SUA au avertizat că ar putea începe chiar de miercuri, scrie The Guardian.

UPDATE: Kremlinul publică raportul conversației telefonice dintre Macron și Putin: „Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra absenței unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele rusești”

Oficialii de la Kremlin au publicat un raport al conversației telefonice dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Redăm comunicatul oficial transmis de website-ul de President of Russia:

„În continuarea discuțiilor purtate în cadrul recentei vizite a președintelui Macron la Moscova, cei doi lideri au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la aspectele legate de asigurarea garanțiilor de securitate juridică pe termen lung pentru Federația Rusă și depășirea impasului în soluționarea conflictului intra-ucrainean, inclusiv din perspectiva convorbirilor lui Emmanuel Macron cu liderii Ucrainei, Statelor Unite și ai mai multor state europene.

Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra absenței unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele rusești. De asemenea, el a subliniat reticența principalelor puteri occidentale de a determina autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk, fapt demonstrat din nou de inutilitatea rundei de consultări din 10 februarie de la Berlin între consilierii politici ai liderilor din formatul Normandia.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, despre situația privind speculațiile provocatoare referitoare la presupusa “invazie” rusească planificată în Ucraina, care este însoțită de livrări masive de armament modern către Ucraina, creând astfel condițiile pentru posibile acțiuni agresive ale armatei ucrainene în Donbass.

Liderii au convenit să mențină aceste chestiuni pe agenda dialogului la nivel înalt ruso-francez.

În plus, aceștia au abordat menținerea și respectarea deplină a Planului comun cuprinzător de acțiuni privind programul nuclear iranian”.

 

UPDATE: Joe Biden și Vladimir Putin au o conversație telefonică despre situația de la granița cu Ucraina

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au început convorbirea lor despre Ucraina, în timp ce SUA avertizează că o invazie rusă în țara vecină ar putea fi iminentă.

Convorbirea lor a început sâmbătă la ora 11:04 a.m. EST (18:04, Ora României), a precizat Casa Albă.

Oficialii americani au avertizat din nou că acumularea de către Rusia a puterii de foc ofensivă aeriană, terestră și maritimă în apropierea Ucrainei a ajuns la punctul în care ar putea invada pe termen scurt.

Putin dorea ca convorbirea telefonică să aibă loc luni, dar Biden a insistat ca aceasta să aibă loc mai devreme, deoarece serviciile de informații americane au sesizat ceea ce Casa Albă a declarat că sunt tot mai multe semne că Rusia ar putea invada în curând Ucraina, relatează Associated Press.

UPDATE: Putin și Macron au discutat telefonic despre criza ucraineană. Macron i-a transmis că „dialogul sincer” este incompatibil cu escaladarea tensiunilor

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre criza ucraineană într-o convorbire telefonică, potrivit unor rapoarte, relatează The Guardian.

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat despre criza ucraineană în cadrul unei convorbiri telefonice care a durat sâmbătă o oră și 40 de minute, a anunțat sâmbătă agenția de presă Interfax, citată de Kremlin.

Macron îi transmite lui Putin că „dialogul sincer” este incompatibil cu escaladarea tensiunilor.

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus sâmbătă lui Vladimir Putin că un dialog sincer este incompatibil cu o escaladare a tensiunilor în legătură cu Ucraina, a anunțat Palatul Élysée.

În urma călătoriei președintelui francez la Moscova la începutul acestei săptămâni, Macron și Putin au discutat despre modalitățile de a avansa în ceea ce privește implementarea acordurilor de la Minsk, precum și despre condițiile pentru securitate și stabilitate în Europa.

Putin l-a primit pe Macron la Kremlin la începutul acestei săptămâni, în cadrul primului summit pe care Putin l-a avut cu un lider occidental de când Kremlinul a început să maseze trupe în apropierea Ucrainei anul trecut.

UPDATE: Volodimir Zelenski: Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei „provoacă panică şi nu îi ajută” pe ucraineni

Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei „provoacă panică şi nu îi ajută” pe ucraineni, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

„Cel mai bun prieten al duşmanilor noştri în acest moment este panica din ţara noastră. Şi toate aceste informaţii (despre un posibil atac) nu fac decât să provoace panică şi nu ne ajută”, a declarat el în timpul unei vizite în provincie.

Şeful statului ucrainean a spus că au existat „prea multe” anunţuri privind un „război profund şi total din partea Rusiei”. „Dacă mai aveţi informaţii despre o invazie cu o certitudine de 100%, daţi-ni-le”, a insistat el, adăugând: „Înţelegem riscurile, ştim că ele există”.

UPDATE: România a evacuat personal din Ucraina și a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la 7 din 8

România e evacuat membrii familiilor personalului diplomatic de la Kiev și Odessa, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice, De asemenea, a fost adus în țară o parte din personalul diplomatic neesențial din cele două reprezentanțe.

România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la 7 din 8. Conform acestui nivel, Ministerul de Externe recomandă atenție deosebită.
În același timp, membri ai familiilor diplomaților dar și angajați ai Ministerului de Externe de la reprezentanțele din Kiev și Odessa au fost deja repatriați în România.

În acest moment, Ministerul de Externe recomandă ferm românilor să nu meargă în Ucraina și să fie foarte atenți. În același timp, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne în această țară. Și în niciun caz să nu se ducă în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus.

„Situația de securitate se menține tensionată și fluidă”, explică Ministerul de Externe. Autoritățile române au evacuat deja membri ai familiilor diplomaților aflați la post în Ucraina dar și angajați care nu sunt esențiali pentru misiunile diplomatice.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.

Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE le recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

De asemenea, MAE menționează că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Citește mai multe aici: România a evacuat personal din Ucraina și crește nivelul de alertă

UPDATE: Mii de ucraineni au ieșit în stradă, la Kiev

Mii de ucraineni s-au adunat în centrul capitalei Ucrainei, Kiev. Oamenii scandează Glorie Ucrainei!”, cântând imnul țării.

UPDATE: Rusia și SUA au anunțat că vor începe sâmbătă să evacueze personalul diplomatic din ambasadele și consulatele din Ucraina

Rusia și SUA au anunțat că vor începe sâmbătă să evacueze personalul din ambasadele și consulatele lor din Ucraina, în timp ce aliații occidentali se pregătesc să lanseze un ultim efort pentru a convinge Moscova să își retragă forțele.

Departamentul de Stat al SUA a ordonat „majorității angajaților americani angajați direct” să părăsească Kievul sâmbătă „din cauza amenințării continue a unei acțiuni militare rusești”, a precizat ambasada, relatează Financial Times.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat sâmbătă că Moscova a decis să „optimizeze” personalul de la ambasada sa și de la cele trei consulate din Ucraina „din precauție față de posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a unor țări terțe”.

Citește mai mult aici: Rusia și SUA încep sâmbătă să evacueze personalul din ambasadele și consulatele din Ucraina

UPDATE: Lituania le cere cetățenilor săi din Ucraina să evalueze dacă este necesar să rămână în țară

Lituania a declarat sâmbătă că cetățenii săi din Ucraina ar trebui „să evalueze dacă este necesară continuarea prezenței”.

Ambasada lituaniană din Ucraina va continua să își îndeplinească atribuțiile, a adăugat ministerul de externe într-un comunicat, scrie The Guardian.

UPDATE: Germania își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina

Germania își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina, întrucât un conflict militar „nu poate fi exclus”. Berlinul și-a închis consulatul din Donetsk și a cerut cetățenilor germani să părăsească Ucraina, cu excepția cazului în care prezența lor în țară este „absolut necesară”, relatează Deutsche Welle.

„Dacă vă aflați în prezent în Ucraina, asigurați-vă că prezența dumneavoastră este absolut necesară. Dacă nu este, părăsiți țara în scurt timp”, au cerut oficialii de la Berlin, notează The Guardian care citează Der Spiegel.

UPDATE: Președintele SUA vrea să vorbească cu Vladimir Putin sâmbătă

Joe Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza ucraineană, în timp ce Departamentul de Stat a ordonat personalului american care nu este în situații de urgență să părăsească ambasada americană de la Kiev, de teamă că Moscova va organiza în curând un atac major, notează The New York Times.

UPDATE: Ministerul de Externe al Rusiei a dezmințit discuțiile americane despre război

Oficialii din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei au spus că sunt propagandă și „isterie”. Le-a descris ca fiind o acoperire pentru un atac pregătit de forțele ucrainene împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în estul țării, scrie The New York Times.

Deși Ucraina neagă că ar avea astfel de planuri, Rusia a declarat sâmbătă că își retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, caracterizând-o drept un răspuns la măsuri similare luate de țările occidentale.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a decis să reducă personalul misiunilor sale din Ucraina, care includ o ambasadă la Kiev și consulatele din Lviv, Odesa și Harkov.

Tragem concluzia că colegii noștri americani și britanici par să știe despre anumite acțiuni militare care se pregătesc în Ucraina”, a declarat Maria V. Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, într-o declarație. „Ambasada și consulatele noastre vor continua să își exercite funcțiile principale”.

Demersurile Rusiei fac parte dintr-un război informațional în curs de desfășurare între Moscova și Occident, fiecare parte acuzându-se reciproc de incitare la tensiuni.

„Un atac informațional coordonat este desfășurat împotriva Moscovei”, a declarat vineri Ministerul rus de Externe într-o declarație care a inclus o listă de avertismente occidentale anterioare privind o posibilă invazie iminentă a Rusiei în Ucraina.

Acesta a precizat că mesajele respective „au ca scop subminarea și discreditarea cererilor corecte ale Rusiei pentru garanții de securitate, precum și justificarea aspirațiilor geopolitice occidentale și a absorbției militare a teritoriului Ucrainei”.

Biden a discutat vineri cu alți lideri transatlantici în cadrul unei convorbiri telefonice care i-a inclus pe cancelarul Olaf Scholz al Germaniei, pe prim-miniștrii Boris Johnson al Marii Britanii, Mario Draghi al Italiei și Justin Trudeau al Canadei, precum și pe președinții Macron, Andrzej Duda al Poloniei, Klaus Iohannis al României, Ursula von der Leyen al Comisiei Europene și Charles Michel al Consiliului European, precum și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Liderii s-au întâlnit timp de aproximativ 80 de minute, într-o convorbire care trebuia inițial să fie centrată pe „diplomație și descurajare”, a precizat Casa Albă.

 

UPDATE: Antony Blinken vrea să discute sâmbătă cu Serghei Lavrov în vederea detensionării situației de la granița cu Ucraina. Va încerca să convingă Rusia să apeleze la diplomație

Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat în acest weekend că intenționează să vorbească sâmbătă cu omologul său rus, Serghei V. Lavrov, și că va face presiuni pentru ca Rusia să detensioneze situația și să se angajeze în diplomație pentru a rezolva criza din Ucraina, relatează The New York Times.

„Ne aflăm în momentul în care o invazie a Rusiei poate începe în orice moment dacă președintele Putin decide acest lucru”, a spus Blinken.

Blinken a declarat că Statele Unite nu știu dacă președintele Vladimir Putin a decis să desfășoare o nouă invazie în Ucraina, dar a precizat că: „Știm că a pus în funcțiune această capacitate de a acționa pe termen foarte scurt”.

Blinken a declarat că intenționează să vorbească cu ministrul de externe al Marii Britanii sâmbătă seară și că a vorbit cu ministrul de externe al Ucrainei mai devreme în cursul zilei.

UPDATE: Pentagon trimite încă 3.000 de soldați în Polonia

Pentagonul va trimite încă 3.000 de soldați de luptă în Polonia, care se vor alătura celor 1.700 de soldați care se adună deja acolo, într-o demonstrație a angajamentului american față de aliații din NATO îngrijorați de perspectiva invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat vineri un înalt oficial din domeniul apărării, relatează Associated Press.

Oficialul care a furnizat informația, sub rezerva anonimatului înainte de un anunț oficial, a declarat că soldații suplimentari vor pleca din postul lor de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în următoarele două zile și ar trebui să ajungă în Polonia la începutul săptămânii viitoare. Aceștia sunt elementele rămase ale unei brigăzi de infanterie din cadrul Airborne Division 82.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a emis un avertisment public pentru toți cetățenii americani aflați în Ucraina să părăsească țara cât mai curând posibil.

Știre inițială: Rusia ar putea invada Ucraina înainte de finalul Jocurilor Olimpice de iarnă, transmite Casa Albă

Consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite nu au informații clare și concrete că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie. Totuși, acesta a spus că toate piesele sunt pregătite pentru o operațiune militară majoră care ar putea începe „rapid”.

„Riscul este suficient de mare și amenințarea este importantă astfel încât să fim prudenți, iar situația să impună că acum ar fi momentul să plecăm”, a declarat Sullivan.

Mulți au crezut că Putin nu va începe nicio incursiune în Ucraina decât după încheierea Jocurilor Olimpice găzduite de China.

„Nu putem preciza ziua în acest moment și nici ora, dar este o posibilitate foarte, foarte clară”, a declarat Sullivan.

„Posibilitatea de a acționa într-un interval de timp relativ apropiat este susținută de opinia noastră cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren”, a declarat Sullivan.

„Continuăm să vedem semne de escaladare rusă, inclusiv noi forțe care sosesc la granița ucraineană. Așa cum am mai spus, ne aflăm în situația în care o invazie ar putea începe în orice moment, dacă Vladimir Putin decide să o ordone”, a adăugat el, sporind urgența avertismentelor anterioare ale SUA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

The Guardian: Surse diplomatice au declarat că Joe Biden le-a transmis liderilor aliați, în cadrul convorbirii telefonice, că Vladimir Putin a decis să meargă mai departe cu invazia

The Guardian notează că SUA au avertizat asupra unei „posibilități foarte clare” de invazie rusească în Ucraina în următoarele câteva zile. Invazia ar putea implica un atac copleșitor asupra Kievului, mai notează The Guardian. În acest context, SUA au cerut americanilor rămași să părăsească țara în următoarele 48 de ore.

Surse diplomatice au declarat că președintele SUA – Joe Biden – le-a transmis liderilor aliați, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Vladimir Putin a luat decizia să meargă mai departe cu invazia. Totuși, Jake Sullivan a declarat că SUA nu crede că Putin a dat „un ordin oficial și final”.

„Tot ce pot spune este că modul în care Vladimir Putin și-a construit forțele de luptă și le-a pus la punct, alături de datele colectate de serviciile de informații din teren, ne arată că există o posibilitate foarte clară ca Rusia să acționeze militar. Există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp rezonabil de rapid”, spune Sullivan, conform The Guardian.

Jake Sullivan: „Nu spunem că a fost luată o decizie de către președintele Putin”

„Ceea ce spunem este că avem un nivel suficient de îngrijorare, pe baza a ceea ce vedem pe teren și a ceea ce au detectat analiștii noștri de informații, încât trimitem acest mesaj clar”, a mai spus Jake Sullivan.

Între timp, secretarul britanic al apărării vizitează Moscova într-un alt efort de a reduce tensiunile legate de o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia.

 

Sursa foto: Colaj Twitter / President Biden / President of Russia

Citește și: Mircea Geoană, despre grupul tactic de la Marea Neagră: Descurajează Federația Rusă în acțiunile agresive din jurul Ucrainei | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir