Confidenţialitate

Cernăuți: Ziua solidarității naționale, celebrată de ucrainieni. „Pentru noi, războiul durează deja de 8 ani” | VIDEO

În Ucraina, președintele a decretat miercuri o zi a unității naționale, în contextul informațiilor vehiculate în presă că în această zi ar putea avea loc invazia Rusiei. Un miting al solidarității naționale a avut loc dimineață în Piața Principală din Cernăuți, oraș cu o importantă comunitate de români.          

Câteva sute de persoane s-au adunat în Piața Principală din Cernăuți de Ziua solidarității naționale, decretată de președintele Volodymyr Zelensky.

Cu steaguri și cântece patriotice, oamenii fac apel la pace și speră că războiul nu va începe. Starea de spirit în Cernăuți, cel mai mare oraș ucrainian de la granița cu România, este una destul de calmă.

Totuși, derularea evenimentelor din est este privită cu maximă atenție.

„Suntem reprezentanții institutului Comercial din Cernăuți, am ieșit aici doarece suntem pentru pace, în toată Uniunea Europeană și în Europa, pentru pace, pentru bunăstare și pentru liniște”, spune un bărbat prezent în piața din centrul orașului Cernăuți.

Pentru noi, războiul durează deja de 8 ani de zile, sunt mulți cetățeni care se tem de război, care au fugit sau care vor să fugă peste graniță și foarte mulți ucrainieni, cetățeni adevărați ai acestui stat care luptă cu arma în mână pentru pace, pentru a-și apăra țara, pentru a-și apăra familiile”, ne-a declarat un alt ucrainian.

Cernăuțenii sunt pregătiți pentru orice scenariu și oscilează între a pleca în refugiu și a lupta cu arma în mână.

Pentru ucrainieni este cel mai dificil moment de la declararea independenței de acum 3 decenii, iar acest aspect se simte peste tot pe stradă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Alexandru Neagu

Citește și: Vladimir Putin spune că în regiunile separatiste ucrainiene are loc un „genocid” la adresa rușilor | AUDIO