Confidenţialitate

Pentagonul, după discuția de sâmbătă dintre Biden și Putin: Nu este un semn că lucrurile s-ar îndrepta într-o direcție bună

Tensiunile de la granița cu Ucraina au fost motivul pentru care mai multe țări și-au îndemnat cetățenii și personalul diplomatic în cursul zilei de sâmbătă, 12 februarie 2022, să părăsească țara. Printre acestea s-a aflat și România, care a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la 7 din 8. Președintele Franței și președintele SUA au discutat telefonic cu Vladimir Putin sâmbătă. Ministerul de Externe al Rusiei a dezmințit comunicatele SUA referitoare la un posibil război. Vineri, 11 februarie 2022, Casa Albă a transmis că Rusia ar putea invada Ucraina înainte de finalul Jocurilor Olimpice de iarnă.

UPDATE: Ministerul Apărării din Canada: Am retras temporar personalul militar din Ucraina

Încă din 2015, Canada a menținut aproximativ 200 de militari în Ucraina pentru a ajuta la instruirea soldaților din această țară, relatează Reuters, citat de The Guardian.

Ministerul canadian al Apărării a declarat duminică că forțele armate staționate în Ucraina au fost mutate într-o locație nedezvăluită din Europa din cauza „mediului operațional complex legat de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE: Vladimir Zelenskiy i-a cerut lui Joe Biden mai mult sprijin militar și financiar

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy i-a cerut președintelui american Joe Biden un sprijin militar și financiar mai mare, precum și o vizită în Ucraina, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, scrie CNN.

Potrivit oficialului ucrainean, Vladimir Zelenskiy i-a cerut lui Biden să viziteze Ucraina cât mai curând posibil, dar nu a existat un răspuns pozitiv din partea lui Biden. Oficialii americani spun că o călătorie a lui Biden în Ucraina este extrem de puțin probabilă.

UPDATE: Ministrul ucrainean de Externe a solicitat o reuniune a OSCE pentru că Rusia nu a explicat activitățile militare de la granița cu Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a solicitat o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), invocând faptul că Rusia nu a răspuns la cererea Ucrainei de „explicații detaliate privind activitățile militare în zonele adiacente teritoriului Ucrainei și în Crimeea ocupată temporar”.

Kuleba a scris duminică pe Twitter: „Rusia nu a reușit să răspundă solicitării noastre în baza Documentului de la Viena. În consecință, facem următorul pas. Solicităm o întâlnire cu Rusia și cu toate statele participante în termen de 48 de ore pentru a discuta despre întărirea și redistribuirea sa de-a lungul graniței noastre și în Crimeea ocupată temporar”.

 

UPDATE: Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Zelenskiy că SUA vor răspunde rapid și decisiv la orice agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Redăm comunicatul transmis de Casa Albă după discuția dintre președintele Statelor Unite ale Americii și președintele Ucrainei:

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy. Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele Biden a precizat că Statele Unite vor răspunde rapid și decisiv, împreună cu aliații și partenerii săi, la orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei. Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanței continuării diplomației și a descurajării ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la frontierele Ucrainei”.

UPDATE: Pentagonul a declarat că ultimele discuții la nivel înalt între SUA și Rusia nu au oferit „niciun motiv de optimism”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a evaluat sumbru conversația telefonică de o oră purtată sâmbătă de Joe Biden și Vladimir Putin, relatează France-Presse, citat de The Guardian.

„Cu siguranță nu este un semn că lucrurile se îndreaptă într-o direcția bună. Cu siguranță nu este un semn că Vladimir Putin are intenția de a diminua tensiunile. Și cu siguranță nu este un semn că se reangajează pe o cale diplomatică”, a declarat Kirby la „Fox News Sunday”.

Așadar, nu ne dă niciun motiv de optimism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Tot în cadrul intervenției la Fox News Sunday, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a mai spus că nu este în măsură să confirme că Rusia ar putea ataca miercuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

UPDATE: Mesajul Franței pentru cetățenii săi din Ucraina: Pregătiți-vă cu apă, alimente și haine călduroase. Amânați călătoriile în Ucraina și deplasările în zonele de frontieră

Franța nu-și sfătuiește, pentru moment, cetățenii să părăsească Ucraina, dar i-a îndemnat să se pregătească cu apă, alimente și haine călduroase.

Într-un mesaj publicat duminică pe site-ul Ambasadei Franței la Kiev, ambasadorul francez recomandă, de asemenea, să aibă rezervorul plin de benzină și să se aprovizioneze cu combustibil suplimentar.

Ambasada rămâne deschisă, precizează ambasadorul Étienne de Poncins. Ambasada i-a sfătuit pe cetățenii francezi să amâne „toate călătoriile în Ucraina”, iar deplasările în zonele de frontieră sunt strict descurajate.

Citește și: Reportaj exclusiv la granița cu Ucraina: Teamă de război dar și de un eventual val de refugiați

UPDATE: Joe Biden și Vladimir Zelenskiy discută duminică despre situația de la granița cu Ucraina

Joe Biden și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, vor vorbi duminică. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, a declarat pe Facebook că cei doi lideri „vor discuta despre situația de securitate și despre eforturile diplomatice de a diminua o posibilă escaladare în curs de desfășurare”.

UPDATE: Cipru și-a sfătuit cetățenii să părăsească Ucraina

Cipru s-a alăturat listei tot mai mari de țări care își sfătuiesc cetățenii să părăsească Ucraina. Într-o declarație care citează escaladarea tensiunilor, Ministerul Afacerilor Externe al Ciprului a îndemnat, de asemenea, ciprioții să evite orice călătorie inutilă în această țară, scrie The Guardian.

„Având în vedere informațiile privind o posibilă escaladare în continuare a tensiunilor în zonă, Ministerul recomandă cetățenilor să evite călătoriile în Ucraina”, se arată în declarație.

UPDATE: Olaf Scholz va discuta cu Vladimir Putin și-i va transmite că vor exista consecințe grave dacă va invada Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz îi va spune președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că vor exista „consecințe grave” dacă va ataca Ucraina la întâlnirea lor din această săptămână, dar nu se așteaptă la rezultate, notează The Guardian.

UPDATE: Lista cu multe dintre țările care își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina, să evite călătoriile sau să se gândească dacă trebuie să rămână în țară

 • SUA: „Părăsiți țara”.
 • Marea Britanie: „Părăsiți țara”.
 • Germania: „Părăsiți țara”.
 • Australia: „Părăsiți țara”.
 • Irlanda: „Părăsiți țara”.
 • Italia: „Părăsiți țara”.
 • Suedia: „Părăsiți țara”.
 • Iordania: „Părăsiți țara”.
 • Țările de Jos: „Părăsiți țara”.
 • Kuweit: „Părăsiți țara”.
 • Irak: „Părăsiți țara”.
 • Arabia Saudită: „Evitați călătoriile în Ucraina și contactați ambasada pentru a facilita plecarea imediată”.
 • Emiratele Arabe Unite: „Evitați călătoriile în Ucraina”.
 • Turcia: „Evitați călătoriile în Ucraina”.
 • Slovacia: „Evitați călătoriile în Ucraina”.
 • Polonia: „Evitați călătoriile neesențiale în Ucraina”.
 • Grecia: „Păstrați legătura cu ambasada de la Kiev”.
 • Lituania: „Evaluați dacă este necesară continuarea prezenței”.
 • China: „Fiți foarte atenți” – dar China nu a transmis cetățenilor să plece.

Cele mai importante evenimente de sâmbătă:

 • Germania, Statele Unite ale Americii, Lituania, Italia, Franța, Slovacia, Slovenia, Israelul și România sunt doar câteva dintre statele care au transmis cetățenilor că Ucraina nu mai este sigură pentru locuit sau pentru călătorii. În cursul zilei de sâmbătă, 12 februarie 2022, mai multe state și-au evacuat cetățenii și personalul diplomatic de pe teritorul Ucrainei pe fondul situației tot mai tensionate de la granița cu Ucraina.
 • România și-a avertizat cetățenii sâmbătă că gradul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat la nivelul 7 din 8 și a transmis mai multe informații utile pentru cetățenii români.
 • Chiar și Rusia și-a evacuat personalul diplomatic din Ucraina, însă din alte motive: „din precauție față de posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a unor țări terțe”.
 • În cursul zilei de sâmbătă, președintele Franței a discutat telefonic cu Vladimir Putin. Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că un dialog sincer este incompatibil cu o escaladare a tensiunilor în legătură cu Ucraina.
 • În urma discuției cu Emmanuel Macron, Kremlinul a transmis că „Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra absenței unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele rusești”.
 • Joe Biden, la rândul său, a purtat o discuție telefonică cu președintele Rusiei în care i-a transmis acestuia că „dacă invadează Ucraina, SUA și aliații vor răspunde decisiv și Rusia va avea de plătit”, conform unui comunicat transmis de Casa Albă.
 • Tot în cursul zilei de sâmbătă, Vladimir Zelenskiy a declarat că „este conștient de riscurile de escaladare a situației din partea Federației Ruse”, iar Ucraina „se pregătește pentru orice scenariu și se consultă în permanență cu partenerii internaționali pentru a rezolva conflictul prin mijloace politice și diplomatice”.

Vineri, 11 februarie 2022, Casa Albă a transmis că Rusia ar putea invada Ucraina înainte de finalul Jocurilor Olimpice de iarnă, conform informațiilor colectate din teren, însă oficialii Administrației Biden au ținut să sublinieze că nu au cunoștințe despre un mesaj clar de atac al lui Vladimir Putin.

Rămâi pe site-ul Europa FM pentru cele mai noi știri și informații despre situația Rusia-Ucraina.

Sursa foto: Twitter / President Biden

Citește și: Biden l-a avertizat pe Putin că va plăti scump dacă invadează Ucraina. Rusia ar putea acționa înainte de finalul JO de iarnă

Autor: Carmen Zanfir