Confidenţialitate

Urmează-ți Visul | Maya: “Câinii au suflet bun. Și pot să ierte, chiar dacă oamenii le fac lucruri teribile” | AUDIO

Maya, în vârstă de 10 ani, vrea să ajute cât mai multe animale fără stăpân și, pentru asta, știe că trebuie să devină medic veterinar. Și mai știe că oricât de mult ar iubi animalele, iubirea de una singură nu ține nici de foame, nici de cald pentru câinii din adăpostul bunicii ei, Mona Semeniuc.

Cei peste 300 de câini stau în aproape 80 de țarcuri și cele mai multe s-au deteriorat în ultimii ani.

“Și așa, te-ai gândit ce ai vrea să faci când vei fi mare? – Veterinar, ca să ajut cățeii lui Buni, și să nu cer nimic în schimb.”, a spus Maya.

Foarte probabil, pentru că la fiecare câteva zile, bunica ei duce câte un câine la veterinar. Unii sunt bătrâni. Alții au fost abandonați pentru că erau bolnavi și stăpânii nu au mai putut, sau nu au mai vrut, să aibă grijă de ei. Tocmai aceștia au cele mai mici șanse să își găsească un stăpân, spune Mona Semeniuc.

“- Uite, dintr-un container am făcut așa pentru iarnă, mai ales. Câinii cei mai bătrâni sau mai bolnavi îi băgăm aici. Avem calorifere, să le țină de cald. Iar ea este o cățelusă de pe câmp. E gestantă și e într-o fază târzie. Ce faci, iubita mea? – Mă chemi când face puiuții? – Da, sigur! – Pot s-o mângâi? – Da, sigur! Ea e un pic speriată, dar e foarte cuminte și bună. – I-ați dat un nume? – Sara! Mergem pe adopții de la distanță. Îl prezint pe pagina mea de Facebook și… – Ai vaccinat-o? – Nu, pentru că este gestantă. Și un om care o place, dar nu poate să o ia acasă din motive de timp, să zicem, poate să doneze 100 de lei pe lună pentru ea sau pentru alt cățel. E insuficient, pentru că un câine poate să se îmbolnăvească, trebuiesc vaccinuri, cip-uri, sunt o grămadă de lucruri care trebuiesc pentru un câine abia intrat în adăpost. Dar asta ne ajută să îl susținem în continuare.”, spune Maya.

Ca idee, numele “Sara” a fost ales de cea care a adoptat-o la distanță și care, în mod constant, primește poze și filmări cu cățelușa. Se vede că e obișnuită cu oamenii și implicit, că a fost abandonată, crede Maya.

“- Cum ajung câinii aici? – Ori pentru că i-au abandonat stăpânii, ori pentru că nu mai aveau timp de ei sau au vrut alt câine. Unora le-au murit stăpânii. – Dar tu ce le spui câinilor când ești singură cu ei? – Vorbesc cu ei ca și cum ar fi oameni. – Serios? Și cum reacționează? – Păi, ori vin să se joace, ori stau jos și mă ascultă. De la ei, învăț anumite lucruri. Să fiu bună și să nu fiu egoistă. Și chiar dacă ești bolnav sau ai pățit ceva, poți să reziști dacă nu te dai bătut.”, a povestit Maya.

Dar oricâtă dorință de viață ar avea câinii din adăpostul bunicii, Maya știe că mângâierile nu țin nici de foame, și nici de frig. Adăpostul are mare nevoie de reparații.

“Cățeii nu sunt jucării. Mai rod, mai sar, mai strică. Și în atâția ani, adăpostul s-a degradat. Cimentul s-a ros. E ca o casă, până la urmă. Așa cum la un moment îți repari casa, trebuie să repari și adăpostul – Deci, aveți nevoie de materiale de construcție? – Da. Materiale de construcție.”, a recunoscut Mona, bunica Mayei.

Iar pentru nepoata ei, care vrea să devină medic veterinar, Mona Semeniuc își dorește să nu-și piardă inocența de acum. Chiar dacă, invariabil, drumul pe care Maya și l-a ales nu va fi unul fără lacrimi.

“Eu sper ca ea să rămână așa. Aș fi fericită să urmeze drumul acesta, deși nu e nici ușor, nici bănos. Dacă o faci cu sufletul, vei avea și de suferit, o viață întreagă. Să lucrezi cu animalele, nu simplu”, a spus Mona despre nepoata ei.

“Auzi, dar noi oamenii am avea ce să învățăm de la animale? – Da. Câinii au suflet bun. Și pot să ierte, chiar dacă oamenii le fac lucruri teribile”,  a mărturisit Maya.

Dacă doriți să o sprijiniți pe Maya, o puteți face trimițând un mail cu intenția dumneavoastră la adresa de mail visez@europafm.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom