Un nou tratament pentru hepatita C

Un tratament experimental care vizează celulele hepatice s-a dovedit foarte eficient împotriva hepatitei C.

Cercetarea a fost făcută până acum doar pe cimpanzei, totuşi, oamenii de ştiinţă americani cred că au descoperit o posibilă metodă de tratare a acestei infecţii cronice şi în cazul oamenilor, relatează AFP.

Este vorba de primul medicament de acest tip care va fi testat pe oameni, potrivit autorilor studiului.

Medicamentul se bazează pe un acid nucleic numit ‘acid nucleic blocat’ care captează o mică moleculă de acid ribonucleic din ficat, necesar virusului vinovat de declanşarea hepatitei C pentru a se multiplica.

Medicamentul s-a dovedit a fi foarte bun.

Rezultatele studiului i-au făcut pe specialişti să spere că acest nou concept de terapie ar putea fi eficient şi în cazul altor maladii, precum infecţiile provocate de virusul HIV, cancer sau diverse afecţiuni inflamatorii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe plan mondial, 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C, care se transmite prin sânge şi evoluează în timp către ciroză şi cancer hepatic.

Atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în Europa, aproximativ 4% din populaţia adultă suferă de forma cronică a maladiei cauzate de acest virus.

Agenţia americană pentru medicamente – a autorizat până în prezent doar două tratamente împotriva hepatitei C: interferonul – o proteină ce dopează sistemul imunitar şi Ribavirin – un medicament antiviral şi anticancer.

Însă aceste două medicamente luate împreună sunt foarte toxice şi trebuie administrate timp de 48 de săptămâni. În plus, ele sunt eficiente în mai puţin de 50% din totalul cazurilor.

Cercetătorii consideră că un cocteil din cele trei medicamente va fi necesar în viitor pentru a împiedica virusul să devină rezistent la tratament.