Confidenţialitate

Cămin cu condiții inumane, descoperit în județul Mureș de CRJ. „Era întuneric, un miros greu de descris” | AUDIO

Un nou azil cu condiții inumane descoperit în județul Mureș. Mai mulți beneficiari erau încuiați într-un subsol, fără apă, fără lumină sau aerisire. Descoperirea a fost făcută de Centrul de Resurse Juridice, în urma unei sesizări. Unele dintre persoanele din centrul din Mureș aveau urme de legături pe mâini. Într-o altă încăpere au fost găsiți alți doi tineri în condiții asemănătoare. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ, despre așezământul din județul Mureș: În subsol „am numărat cinci persoane care erau întinse pe saltele într-o mizerie și un miros greu de descris”

Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ: „Am ajuns în jurul prânzului împreună cu doi colegi, colaboratori ai Centrului de Resurse Juridice în urma sesizării referitoare la suspiciuni legate de închiderea mai multor beneficiari în subsolul unei vile din județul Mureș. Am solicitat să ne fie permis accesul pentru o vizită de monitorizare neanunțată, ca de obicei, iar imediat după ce am intrat în această casă am fost conduși de unul dintre rezidenți la subsolul clădirii, subsol în care am numărat cinci persoane care erau întinse pe saltele într-o mizerie și un miros greu de descris.

O tânără care avea aparența fizică a unui copil nu mai mare de 6 ani, probabil, în stare de cașexie*, acoperită de muște, numai piele și os, răni pe oase care nici nu se mai mișca. O altă tânără într-un alt pat din aceeași încăpere de la subsol care plângea și striga <<Apă, apă!>>. O doamnă care nu se mișca – mai în vârstă. Erau mormane de nisip, fire de curent, cabluri de curent electric care atârnau din tavan, apă, haine depozitate, electrocasnice, pamperși murdari și așa mai departe. Am sunat imediat la 112 și am cerut ajutorul medicilor și unui echipaj de poliție. Între timp a venit și patronul acestui așezământ și s-au acordat primele îngrijiri”. 

Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ: „Era întuneric, un miros greu de descris”

„Mai apoi ne-am continuat vizita pe etaj, unde au fost cel puțin doi rezidenți care ne-au arătat legăturile din jurul încheieturilor – se vedea că au fost legați de curând și au și declarat că au fost legați de patronii acestei instituții.

Am stat în continuare să dăm declarații, să sunăm, să cerem ajutor pentru ca toți oamenii de acolo să fie relocați. Mai mulți oameni care au putut să vorbească au mărturisit că au fost bătuți, că sunt bătuți în mod sistematic, că au fost obligați să locuiască în subsolul acestei clădiri.

Nu pot să vă descriu… era întuneric, un miros greu de descris și pe final când am spus că am terminat și că așteptăm să primim ajutor din partea Serviciilor Sociale pentru relocarea acestor oameni împreună cu Poliția și cu Inspecția Socială am văzut că nu ne ieșeau la număr – am luat listă, om cu om, buletin cu buletin, greu s-au găsit și aceste acte. De abia la ora aceasta (20:00) au început să fie găsite documentele medicale și sociale ale acestor rezidenți”.

Georgiana Pascu, despre doi tineri descoperiți într-o încăpere situată în spatele vilei: „Erau pe un pat într-o cameră în întuneric într-un miros pe care nu îl pot descrie, la fel cum era în subsol”

„Și într-un târziu ne-am dat seama că doi oameni lipsesc, iar un rezident a prins curaj și ne-a dus în spatele acestei vile care arată ca un hotel și pe o ușă greu accesibilă, o intrare greu accesibilă, ne-a condus pe un hol îngust în spatele unei bucătării unde erau două uși, dar una dintre uși era blocată cu o masă grea de metal pe care erau mai multe cărămizi și când a fost deschisă ușa aceasta în prezența poliției am găsit doi tineri – o tânără și un tânăr – arătau malnutriți, cu un aspect foarte, foarte rău și răniți, care erau pe un pat într-o cameră în întuneric într-un miros pe care nu îl pot descrie, la fel cum era în subsol. Saltele fără lenjerie, murdare, pete de sânge.

Să vă imaginați o cameră care nu avea aerisire – deci acești oameni puteau să moară sufocați acolo. Și din nou am chemat salvarea, din nou a venit medicul, au reușit să-i scoată de acolo și i-au dus la spital pentru a primi îngrijiri de urgență”.

DEX: cașexie, substantiv feminin
1. Stare generală proastă a organismului, comună mai multor boli, care se manifestă prin tulburarea funcțiilor organismului, prin slăbire și anemie extremă, prin scăderea temperaturii corpului etc.

Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ: „Îți pierzi cu totul încrederea în aceste DGASPC-uri sau cel puțin în DGASPC-urile care cunoșteau și au acceptat ca acești oameni să rămână”

Liliana Nicolae: Este un centru pentru persoane cu dizabilități?

Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ: „Se numește centru de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități, dar sunt și persoane tinere care provin din serviciile DGASPC Sector 5 și Sector 6 București, tineri care au plâns și ne-au implorat să fie luați înapoi la București, care spuneau că au fost aduși aici de o doamnă Oana și o altă doamnă și beneficiau de servicii pe Uverturii și că-și doresc foarte mult să se întoarcă, iar mai apoi un grup de persoane adulte cu dizabilități și persoane în vârstă.

Mai este o doamnă care nu se poate mișca, nu poate vorbi, probabil că de curând a suferit o intervenție chirurgicală pentru că are și un dren. Și celălalt grup de oameni care cred că sunt în jur de 16 spun că provin din cadrul DGASPC Covasna, iar aici teribil de îngrijorător este că acest patron deține încă o casă în care are un serviciu asemănător pentru care i-a fost suspendată licența pentru care vecinii, pe modelul Ilfov, se plâng de mai bine de un an de zile și au depus cel puțin 30 de sesizări la toate instituțiile responsabile ale statului și nu s-a întâmplat nimic până de curând când în urma acestor controale li s-a suspendat licența pentru acele case. Au fost solicitate DGASPC-urile Maramureș și Covasna să vină să își ia rezidenții din propriile județe.

La Maramureș se pare că au ajuns cu un autobuz sâmbătă 23 de oameni, ceilalți ar fi ajuns într-un spital din Mureș, de unde DGASPC Covasna i-a luat și i-a depozitat aici. Asta este informația pe care am primit-o de la angajații instituțiilor publice din Mureș mai devreme. Este teribil de… adică nu… îți pierzi cu totul încrederea în aceste DGASPC-uri sau cel puțin în DGASPC-urile care cunoșteau și au acceptat ca acești oameni să rămână… Ai un furnizor căruia i-ai suspendat licența – ar trebui să te gândești bine dacă îi lași pe oameni acolo sau nu.

Și mai sunt doi rezidenți care provin din serviciile sociale din județul Mureș. Deocamdată nu am putut să vedem nimic. Nici acte, nici contracte, nu știm câți oameni au murit, unde au murit, unde au fost internați, nu știm câți sunt sub interdicție, cine este tutore… O doamnă din partea DGASPC Mureș – cred că doamna director – mi-a spus mai devreme că pentru unii dintre aceștia este tutore primarul, dar nu mia spus care primar și din care localitate”.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii – Simona Bucura Oprescu au reacționat la situația din Mureș

Marcel Ciolacu: „Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor”

Centrul de Resurse Juridice a anunțat autoritățile. Deja premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în acest caz și a reamintit: toleranță zero în astfel de situații.

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș.

Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale. Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, scrie Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii: <<Am dispus Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) retragerea licenței în cazul Asociației “Re-Min”>>

Și Ministrul Muncii anunță că a dispus Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități retragerea licenței în cazul Asociației care patrona centrul verificat din comuna Sântana de Mureș.

„Situația de la Mureș este intolerabilă! Așa cum a cerut și premierul Marcel Ciolacu, vinovații trebuie să răspundă! Solicit urgent Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare.

Totodată, am dispus Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) retragerea licenței în cazul Asociației “Re-Min”, centrul “Căsuța Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești”, a scris Simona Bucura Oprescu pe Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ICCJ explică decizia de a-i achita pe torționarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu