Confidenţialitate

Un alt pod din Neamț s-a surpat, la nici două luni după prăbușirea celui din localitatea Luțca

La nici două luni de la prăbușirea podului de peste râul Siret, din localitatea Luțca, un alt pod a pus în pericol traficul rutier. Luni după-amiază o bucată uriașă din asfalt s-a surpat, iar craterul format a pus în pericol mai multe autoturisme care circulau prin zonă.

S-a întâmplat pe drumul național 15B, în zona localităţii Petru Vodă. O bucata uriașă din asfaltul unui pod s-a surpat. Circulația a fost restricționată.

Pentru a evita o tragedie autoritățile săau întrunit luni seară într-o ședință de urgență.

Au fost dispuse următoarele măsuri:

-Monitorizarea de către Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț a respectării restricțiilor impuse de DRDP lași – SDN Neamt pe podul de pe DN15B din com Poiana Teiului.

-DRDP lași – SDN Neamț va dispune amplasarea de indicatoare pentru informarea populației și a participanților la trafic cu privire la restrictionarea accesului în zona afectată.

-In data de 02.08.2022, la nivelul judetului Neamt. prin ordin al Prefectului Judetul Neamt, se constituie echipa mixtă formată din reprezentanți ai Institutiei Prefectului Judetul Neamt, Inspectoratului de Stat în Construcții Neamt, DRDP lași – SDN Neamț, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, pentru evaluarea consecintelor evenimentului produs pe podul de pe DN 15B, comuna Poiana Teiului și formularea de propuneri până la data de 03.08.2022.

–DRDP lași – SDN Neamț va monta temporar țole metalice de 2 cm grosime, pe porțiunea de pod afectată, până la identificarea soluțiilor tehnice necesare, pentru a nu pune în pericol participanții la trafic.

—DRDP lași va convoca în regim de urgență până la data de 02.08.2022, ora 12.00. un expert tehnic atestat MLPAT, pentru cerinta A4, B2. D – poduri, pentru efectuarea unei expertize din care să rezulte condițiile de utilizare a acestui pod.

DRDP lași – SDN Neamț și lucrători ai IPJ Neamț vor asigura permanenta în zonă. Momentan, traficul se va desfășura alternativ pe un singur sens.

La începutul lunii iunie, la puțin peste jumătate de an după ce au fost terminate lucrările de reparații, podul de la Luțca, județul Neamț, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, s-a prăbușit. În noiembrie anul trecut, la inaugurare, președintele consiliului județean, Ionel Arsene, garanta că „zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic”.

Presa locală a semnalat în nenumărate rânduri că la podul respectiv ar fi probleme.

Ministrul Transporturilor spune că unul dintre motivele pentru care podul s-a degradat este pentru că este tranzitat de mașini cu un tonaj peste cel permis. Într-o intervenție la Euronews, Sorin Grindeanu anunță că a cerut Inspectoratului de Stat în Transportul Rutier să facă o anchetă:

„Din păcate acel pod este tranzitat de autovehicule care depășesc tonajul permis, fie că vorbim de camioane care transportă lemn fie că sunt cele care transportă cereale, există restricție acolo de tonaj, nu e respectată. Se intervine în acest moment pentru reparații.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dosar penal la DNA Bacău pentru corupție în legătură cu reabilitarea podului prăbușit în Neamț | AUDIO