Confidenţialitate

Ucraina și România vor avea un nou punct de trecere a frontierei, la Vicovu de Sus. Lipsește infrastructura, spune primarul comunei | AUDIO

Un nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina va fi deschis de joi, 10 noiembrie, la Vicovul de Sus, în județul Suceava.

Anunțul a fost făcut de premierul Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. Acesta va merge joi la Vicovu de Sus unde, pe lângă inaugurarea noului funct de trecere a frontierei, va avea o întâlnire cu premierul ucrainean.

„Asigurăm deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina este vorba de punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus. Vom avea o întâlnire cu premierul Ucrainei, întreaga activitate va consta atât în inaugurarea punctului de trecere a frontierei, cât și o întâlnire bilateral în care vom discuta aspecte legate de situația de securitate precum și măsurile de sprijin pe care țara noastră le ia”, a spus premierul la începutul ședinței de la Palatul Victoria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În condițiile în care refugieții din Ucraina continuă să vină zilnic în România, mai ales prin cealaltă vamă seceveană, de la Siret, primarul din Vicovu de Sus, Vasile Iluț, povestește la Europa FM că decizia redeschiderii acestei vămi e bună:

„În momentele astea eu zic că e bine să fim solidari cu ei, poate dă bunul Dumnezeu și se termină acest război și asta e, na, până se termină trebuie să fim solidari. Dacă am avut un început frumos, să dea bunul Dumnezeu să se termine tot frumos, să-i ajutăm până la capăt.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar, spune primarul din Vicovul de Sus, orașul nu va putea face față traficului sporit dacă Guvernul nu va aloca bani pentru o centură rutieră, trotuare și tot ce mai e nevoie pentru ca orașul să nu se blocheze:

„Nu putem să oprim, să încetinim, să blocăm nici activitatea cetățenilor de aici. Avem multe școli, avem peste 4.000 de elevi, nu avem transport local, fiecare vine cu mașinile, cu ce poate și atunci până le vom organiza, le vom pune astea toate… Avem nevoie de trotuare, de giratorii, de benzi lărgite pentru tiruri. Se deschide, dar în primă fază va fi doar pentru turism, nu va fi pentru traficul greu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La granița de nord cu Ucraina mai există alte trei puncte de frontieră deschise: Siret  Sighetul Marmației  și Halmeu.

Conform Poliției de Frontieră, la Siret timpii de așteptare pentru intrarea in România sunt de câteva zeci de minute pentru autoturisme și de peste 8 ore pentru camioane.

De la începutul războiului din Ucraina, România a deschis treptat noi puncte de trecere a graniței de nord, pentru a facilita tranzitul persoanelor care vin din Ucraina.

Foto: Inquam Photos / Silviu Filip

Citește și: Voluntar moldovean în Armata Ucrainei | REPORTAJ