Confidenţialitate

Ucraina și-a dat acordul scris pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe | AUDIO

Ucraina și-a dat acordul scris pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu – a reacționat pe Facebook, spunând că salută gestul autorităților ucrainene, menit sa faca lumina, după săptămâni întregi de controverse, în această problemă bilaterala.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători, la care să fie desemnat un expert român și s-a angajat să oprească orice fel de lucrari până la clarificarea situaţiei.

În prezent, există un acord pentru măsurători efectuate de români pe partea ucraineană a brațului Chilia, între kilometri 22 și 116. Bucureștiul a solicitat acces pentru măsurători și pe sectorul cuprins între kilometrul 11 și kilometrul 22, dar și pe canalul Bâstroe, pentru a clarifica situația dragajelor.

Acordul pentru Bâstroe s-a dat cu întârziere, după o serie de incidente cu mine care au afectat nave civile – scrie Hotnews, citându-l pe secretarul de stat Ionel Scriosteanu, potrivit căruia acolo trebuie luate măsuri de siguranţă suplimentare.

Autorităţile române și ucrainene conveniseră la începutul lunii ca măsuratorile să înceapă în 15 martie, însă acestea au început două zile mai târziu și numai pe brațul Chilia.

Scandalul Bâstroe a izbucnit în 15 februarie, cind ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că Ucraina face lucrări de dragare care ar putea dăuna mediului.

Ucraina a susținut că nu a încălcat niciun acord prin lucrările făcute pentru a-și crește exporturile de cereale şi s-a arătat gata sa probeze acest lucru. În dispută a intervenit și președintele Klaus Iohannis care a declarat că „nu este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat şi speculat politic, pentru că scandalul ar folosi Moscovei”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prima reacție a lui Iohannis despre Canalul Bâstroe: „La noi, o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo” | VIDEO