Confidenţialitate

Ucraina a început contraofensiva în regiunea Herson din sudul țării

Armata ucraineană a început contraofensiva în sudul țării vecine, mai exact în regiunea Herson. Informația a fost confirmată de Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare Sud iar mai multe publicații din Kiev transmit evoluția de pe frontul din sud în regim de breaking news.

Publicația Ukrainia Pravda publică o filmare transmisă de Grupul operațional al armatei, în care se spune că armata ucraineană a străpuns prima linie de apărare rusă din regiunea Herson.

La rândul ei, situl de știri ucrainean Babel titrează: „Forțele armate ale Ucrainei au lansat, într-adevăr, o operațiune militară în regiunea Kherson.”

Informația a fost confirmată într-un brifing de Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare Sud.

„Orice operațiune militară are nevoie de liniște. În condițiile unui război hibrid, o astfel de reacție la știrile de pe front dăunează Forțelor Armate ale Ucrainei. Există știri despre ofensiva în direcția sud, aceasta i-a inspirat pe ucraineni. Dar, deocamdată, este necesar ca acțiunea să fie finalizată, doar atunci va fi eficientă. Acum trebuie să așteptăm și să înțelegem regulile și succesiunea acțiunilor unităților militare”, a subliniat ea.

Potrivit acesteia, forțele rușilor sunt destul de puternice, deoarece și-au adus acolo rezerve. Cu toate acestea, forțele armate ale Ucrainei distrug de mult timp depozitele de muniții și echipamentele militare ale inamicului, precum și bombardamentele asupra podurilor pentru a complica logistica.

„Măsurile noastre au slăbit inamicul, dar el este încă foarte puternic. Chiar și faptul că sunt dezorientați din punct de vedere moral, desigur, joacă în favoarea noastră, dar este prea devreme să ne relaxăm”, a explicat ea.

Humenyuk a subliniat, de asemenea, că armata ucraineană nu distruge infrastructura. Ea a făcut apel la oamenii din teritoriul ocupat care nu pot fi evacuați să rămână în adăposturi.

În același timp, oficiali americani au confirmat, de asemenea, într-un comentariu pentru CNN, că Ucraina a început anumite acțiuni de contraofensivă.

Acolo ei numesc acest lucru începutul „formării” condițiilor pentru o operațiune militară. O astfel de „formare” a condițiilor este o practică militară standard înainte de ofensivă și include lovituri asupra sistemelor de armament, comandă și control, depozite de muniție și alte ținte pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o ofensivă planificată.

SUA consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre.

Citește și: O echipă de experți internaționali, la Zaporojie. 14 persoane vor cerceta centrala nucleară ocupată de trupele ruse

Foto: Shutterstock