Confidenţialitate

O echipă de experți internaționali, la Zaporojie. 14 persoane vor cerceta centrala nucleară ocupată de trupele ruse

Verificări la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a pornit către aceasta, a anunțat șeful instituției. Centrala a fost ținta unor atacuri în ultimele săptămâni, iar Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc.

Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică care va ajunge la Zaporojie este formată din 14 persoane, potrivit fotografiei puse pe Twitter de șeful agenției, Rafael Grossi, cel care de altfel va și conduce misiunea în Ucraina.

„Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi. El a adăugat că misiunea va ajunge la faţa locului peste câteva zile.

Noi bombardamente au vizat în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie în acest weekend, au anunțat Rusia şi Ucraina. Ambele țări s-au acuzat reciproc că s-ar afla în spatele atacurilor. Centrala a fost ocupată de trupele rusești în martie.

Națiunile Unite și Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare și a personalului de la centrală pentru a garanta că aceast nu devine o țintă.

Citește și: Lumea a evitat la limită un dezastru radiologic, a spus Zelenski, după incidentul de la centrala nucleară Zaporojie. ONU încearcă să obţină acces în zonă

Foto: Shuttestock