Confidenţialitate

T. Toader: Înlocuirea mea din Comisia de la Veneția, în lungul șir al schimbărilor politice | AUDIO

Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului de retragere a fostului ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al țării noastre.

Solicitarea a fost formulată de Ministerul Justiției, după decizia CEDO care a stabilit că fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, i-au fost încălcate drepturile atunci când a fost demisa.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a comentat vestea la Europa FM:

“Prefer să nu am nicio reacție, în condițiile în care vedem că atâtea și atâtea schimbări au fost făcute. Dacă au trimis la Veneția și dacă voi fi schimbat, ne înscriem în lungul șir al schimbărilor politice. Vă mulțumesc”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția a confirmat pentru Ziare.com primirea cererii din partea executivului de la București.

Potrivit acestuia, mandatul lui Tudorel Toader s-ar încheia, în mod normal, la 23 mai 2022, dar deocamdată nu este clar dacă va pleca înainte de acea zi.

Mandatul unui membru al Comisiei de la Veneția poate înceta în trei cazuri: la finalul mandatului de patru ani, prin demisie, sau printr-un vot al membrilor Comisiei, cu o majoritate de două treimi, care să constate că persoana respectivă nu mai este în măsură să-și exercite atribuțiile.

În cazul lui Tudorel Toader, mandatul a fost prelungit acum doi ani, pe când acesta era ministru al Justiției.

E greu de crezut că Tudorel Toader și-ar da demisia, mai ales după ce a pasat răspunderea revocării Laurei Codruța Kovesi la CCR și la președintele Klaus Iohannis.