Confidenţialitate

Tremorul esenţial

Tremorul este o mișcare repetitivă, involuntară a unei părți a corpului, în special a mâinilor sau picioarelor. Un tremor ușor este prezent in mod normal, numit tremor fiziologic, care devine mai pronunțat în urma excesului de băuturi care conțin cafeină, sau în momentele de anxietate sau stres.

Tremorul esențial, numit și tremor familial deoarece apare de cele mai multe ori în cadrul aceleiași familii, este diferit de tremorul fiziologic. Deși ușor în cazul anumitor persoane, poate deveni sever, afectând activitățile zilnice obișnuite. Nu este observat de regulă în repaus, ci în timpul mișcării sau în timpul menținerii unor anumite poziții ale membrelor. Termenul esențial semnifică faptul că tremorul nu se asociază cu o boală de bază, precum boala Parkinson, afecțiune care trebuie exclusă prin diagnostic diferențial.

Incidența tremorului esențial crește odată cu înaintarea în vârstă și este depistat frecvent la persoanele peste 35 de ani, însă și cei mai tineri pot fi afectați.

Debutul este de regulă cu apariția unui tremor ușor la nivelul unei mâini sau brațului. În aproximativ 2 ani va apărea și tremorul celuilalt membru superior. Poate afecta și picioarele, vocea, mandibula, fața, iar 3 din 10 persoane cu tremor esențial au și tremor al capului.

La început tremorul nu este prezent tot timpul. De asemenea, se înrăutățește în stările de stres, foame sau oboseală. Temperaturile extreme pot conduce la agravarea tremorului esențial.

Nu există un test care sa diagnosticheze tremorul esenţial, însă medicul neurolog poate recomanda teste suplimentare precum teste de sânge sau RMN pentru a exclude alte cauze posibile ale tremorului precum efecte secundare ale unor medicamente, boli de rinichi sau de ficat, boli ale glandei tiroide sau boli neurologie precum Parkinson.