Transmisiunea în direct a dezbaterii și votului asupra Moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu – VIDEO LIVE

De la ora 11:00, pe europafm.ro și live pe paginile de Facebook Știrile Europa FM și Radio Europa FM puteți urmări Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților României. La Europa FM urmărim dezbaterile și votul într-o ediție specială moderată Filip Standavid cu Moise Guran și Vlad Petreanu.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi ”pentru”.

Se fac calcule şi strategii până în ultimul moment. PSD şi ALDE susţin că au suficiente voturi pentru a debarca executivul.

Declarându-se realist, Liviu Dragnea spunea aseară că demersul va avea sorţi de izbândă. Potrivit unor surse politice, susţinere ar putea veni de la unii aleşi ai grupului minorităţilor şi de la independenţi, care vor vota după cum consideră de cuviință.

De cealaltă parte, Victor Ponta, devenit aliat al premierului în guvernul acestuia, părea convins că moţiunea nu va trece, reprogramând pentru joi şedinţa de cabinet de marţi.

Curtată de ambele tabere politice, Uniunea Democrată a Maghiarilor din Româniaa anunţat, ieri, că nu va participa la vot.

Negocierile avute de liderii UDMR cu cei ai coaliţiei au eşuat. Unii social-democraţi din teritoriu s-au arătat deranjaţi de condiţiile puse de maghiari, precum declarare zilei de 15 martie drept sărbătoare naţională, invocând un şantaj politic într-o situaţie de criză guvernamentală.

Preşedintele formaţunii maghiare, Kelemen Hunor, a ţinut să precizeze că discuţiile n-ar fi fost blocate de pragul soliticat pentru folosirea limbii materne în administraţiile publice, aşa cum s-a vehiculat.

Votarea moţiunii va fi boicotată şi de partidele de opoziţie, PNL, USR şi PMP, considerând că disputa este una internă a taberelor din PSD. Liberalii au anunţat că vor fi prezenţi în sală pentru ca rezultatul să nu fie fraudat.

Aflat în Germania, şeful statului a dat asigurări că este la curent cu tot ce se petrece pe scena politică de acasă, aşteptând deznodământul moţiunii de cenzură. Preşedinele Klaus Iohannis consideră că România are nevoie de un guvern stabil şi de un premier integru.

Suspansul politic a adus moneda naţională la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. BNR a afişat ieri un curs de 4,5957 lei pentru 1 euro.

Nivelul maxim istoric, de 4 lei şi aproape 65 de bani, a fost atins în 2012, tot pe fondul unor tensiuni politice majore, în perioada suspendării preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. La acea vreme, PSD şi PNL formau majoritatea în legislativ.

PSD prezintă textul moțiunii de cenzură: România nu poate fi confiscată

Grindeanu, sfat pentru viitorul premier: Să nu creadă în prietenia cu Dragnea

L. Dragnea: PSD-ul a ieșit întărit din această încercare