Confidenţialitate

Totul despre implanturi

Atunci, specialistii apeleaza la tehnici moderne de reconstructie, cum ar fi implanturile.

Implantul dentar este de fapt un inlocuitor al dintelui natural. El se prezinta sub forma unei piese din titan, cel mai adesea sub forma unui surub. Plasarea implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, ce se poate compara cu o extractie.

Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

In general, orice persoana careia ii lipsesc unul sau mai multi dinti poate beneficia de implanturi. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul, anumite afectiuni ale sangelui etc.). De aceea, inainte de plasarea implanturilor dentare, se vor face un set de radiografii speciale si analize de sange.

Varsta

Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare. Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta si daca esti suficient de sanatos pentru a suporta o extractie, atunci implantul dentar nu este o problema.

Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca esti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dentar. Unii oameni au ingrijorari specifice in legatura cu tratamentele stomatologice, unii urasc durerea, iar altii numai ideea in sine.

In practica stomatologica actuala sunt putine probleme pe care se pune accentul asa cum se pune pe acest aspect. Datorita evolutiei echipamentelor si medicatiei, precum si pregatirii echipei de anestezisti, pacientii sustin ca se simt mult mai confortabil cu tratamentul lor decat s-au simtit vreodata in trecut.

O data ce planul de tratament a fost schitat, se poate raspunde cu usurinta la intrebarile referitoare la disconfort si controlul durerii.

Durata

Dupa teste, se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte nimic, in afara firelor de sutura. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ trei ore. Interventia dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.

Urmeaza perioada de vindecare, asa-numita perioada de osteointegrare, care este de trei, pana la sase luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment, protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile. De retinut ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

Calitatea vietii

Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali. Acest lucru inseamna ca vei putea manca si bea ca de obicei. Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii. Persoanele care pana atunci erau jenate si ingrijorate din cauza problemelor cu dintii sunt intotdeauna coplesite de ceea ce noua lor dantura poate sa faca pentru increderea in sine.

‘Voi putea mesteca cu aceeasi forta si presiune ca si cu dintii naturali?’, este cea mai des intalnita intrebare. Raspunsul este: ‘Da! Dupa o scurta perioada de adaptare, capacitatea de masticatie este comparabila cu cea a dintilor naturali’.

Dr. Mihai Stoenescu

Medic Stomatolog, competenta Implantologie