Top 5 cele mai puternice supercomputere din lume

Marile puteri se întrec în construirea celor mai puternice supercomputere din lume. Cu ajutorul lor se pot efectua un număr impresionant de calcule şi se pot simula ușor activităţi militare.

Pornind de la viteza de calcul de care sunt capabile (petaflopi – operaţii de calul cu virgulă mobilă pe secundă; un petaflop este echivalent cu un milion de miliarde de instrucțiuni pe secunda), am realizat un top al celor mai puternice supercomputere din 2015.

Top 5 cele mai puternice supercomputere din lume în august 2015:

5. Mira (Statele Unite ale Americii)

MIRA supercomputer

IBM a construit supercomputerul Mira la un cost total 50 de milioane de dolari. Mira este în stare să rezolve calculele având o viteză de 8,59 petaflopi.

Pentru a ajunge la o asemenea viteză, supercomputerul are o arhitectură IBM BG/Q, care foloseşte 786.432 de nuclee.

Mira este folosit de Laboratorul Naţional din Argonne pentru calcule fizice complexe şi pentru diverse simulări.

4. Fujitsu K Computer (Japonia)

Fujitsu K Computer

Supercomputerul folosit de Guvernul Japonez a fost terminat în 2012 şi a costat 1.25 miliarde de dolari. K Computer foloseşte 88,128 de procesoare, a câte 8 nuclee, fabricate de Fujitsu pe o tehnologie de 45 de nanometri. Totodată, sistemul foloseşte 1.410.048 Gb de memorie RAM şi operează calculele la o viteză de 10.51 petaflopi.

K Computer este folosit pentru a rezolva calcule matematice complexe, dar şi pentru a înţelege impactul schimbărilor climatice.

3. Sequoia (Statele Unite ale Americii)

Sequoia PC

Tot un calculator făcut de IBM ocupă această poziție. Cu 98.304 de procesoare PowerPC A2, a câte 16 nuclee fiecare,  Sequoia are nu mai puțin de 1.572.864 de Gb de memorie RAM. Sequoia poate să facă calcule la o viteză de 16.32 petaflopi situându-l pe locul 1 în topul celor mai puternice supercomputere ale lumii până la construcţia Cray XK7, depășit și acesta între timp.

Costul total al supercomputerului a fost de 655.4 de milioane de dolari şi este folosit la astronomie şi pentru teste nucleare.

2. Cray XK7 (Statele Unite ale Americii)

Cray XK7

Pe locul doi în topul celor mai puternice supercomputere din lume este Cray XK7, supranumit şi Titan. Acesta este folosit de Departamentul Energetic al Laboratorului Naţional din Oak Ridge, Tennessee.

Supercomputerul Cray XK7 foloseşte 18.688 de procesoare AMD Opternon 6200, a câte 16 nuclee şi câte un GPU Nvidia Tesla K20 fiecare. Supercomputerul are o putere de calcul impresionată de 17 de peteflopi, iar consumul de curent este de 8.2 mW/h.

Impresionantul supercomputer a fost construit în 2012 şi ocupă o suprafaţă totală de 404 metri pătraţi. Proiectul a costat 97 de milioane de dolari.

1. Tianhe-2 (China)

Tianhe_2_Supercomputer

Tianhe-2 este din 2013 cel mai puternic supercomputer din lume. Este deţinut de Guvernul Chinez şi folosit în domeniul militar de Universitatea Naţională de Tehnologie în oraşul Guangzhou.

Supercomputerul, care a costat 390 de milioane de dolari, are o viteză de calcul estimată la 33.86 petaflopi, ceea ce înseamnă că sistemul poate efectua 33.86 de miliarde de miliarde de calcule pe secundă. Acesta foloseşte 32.000 de procesoare Intel Xeon Phi şi 1.480.000 de Gb de memorie RAM. Pentru a opera acest supercomputer este nevoie de o echipă impresionantă de 1.300 de ingineri.

Până în 2025 acest top al supercomputerelor se va schimba radical. Preşedintele S.U.A. a semnat recent  un decret prin care îi mandatează pe cercetătorii americani să construiască cel mai rapid calculator din lume. Totodată, în 2017 vor fi finalizate alte două supercomputere denumite ”Summit” şi ”Sierra” fiind capabile să lucreze la  100 de petaflopi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS