Confidenţialitate

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 2 ani, în instituțiile publice locale

Tinerii dezavantajaţi se vor putea angaja, pentru 2 ani, în instituţiile publice locale, pentru a căpăta experienţă, competenţe şi abilităţi. Asa prevede un proiect de lege adoptat, astazi, în şedinţa de Guvern.

Initiativa se adresează tinerilor cu vârste între 16 şi 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care provin din sistemul de protecţie a copilului ori au cel puţin un copil în întreţinere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor din instituţiile publice va fi atribuit tinerilor dezavantajaţi, pentru o perioadă de 24 de luni. La finalul celor 24 de luni, contractul de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situaţie similară.

Măsura, iniţiată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern, în contextul în care integrarea tinerilor dezvantajaţi pe piaţa muncii depinde în mod fundamental de existenţa unor locuri de muncă adecvate necesităţilor lor.

Este vorba despre un program de tip “Pasarela”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi, pentru a dobândi “abilităţi transferabile” în joburile din sectorul privat, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secţiunea ”Şanse reale pentru tineri”, se mai arată în comunicat.