Testosteronul prietenos

Testosteronul nu induce comportamentul agresiv, aşa cum se credea până acum.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Zurich, care au derulat un studiu în acest sens, în realitate un nivel crescut de testosteron te face să fii mai prietenos, mai puţin aplecat către conflicte, dând şi un comportament plin de fair play, relatează publicata Nature.

120 de oameni au participat la studiu. Participanţilor li s-a dat ori o doză de 0,5 miligrame de testosteron ori o pilulă placebo, voluntarii neştiind ce au primit.

Comportamentul lor ulterior a fost analizat, reieşind că subiecţii care primiseră doză de hormoni s-au comportant extrem de prietenos, dând dovada de mult fair play când au fost nevoiţi să împartă ceva cu alţii.

Cei care au primit pilula placebo s-au comportat mai agresiv, nereuşind să ajungă la o înţelegere cu ceilalţi.

Explicaţia este că oamenii au crezut că au primit testosteron, chiar dacă realitatea nu era aceasta şi, au mers pe efectele secundare pe care ştiau că le dă acest hormon.

Potrivit unuia dintre cercetătorii implicaţi în studiul publicat în Nature, studiile care au scos în evidenţă conotaţia negativă a acestui hormon au fost derulate aproape în totalitate pe rozătoare sau primate şi nu pe oameni.