Confidenţialitate

Testarea pentru hepatită virală C este singura modalitate de diagnosticate la timp a bolii

Hepatita reprezintă inflamația ficatului și poate apărea în urma infecţiei cu mai multe virusuri hepatice. Atunci când infecția este de durată, apare hepatita cronică. Aceasta este cauzată în special de virusurile hepatice B și C. Ele infectează celulele hepatice și persistă mai mult de 6 luni în organism. Structura ficatului se modifică în timp, funcțiile acestuia sunt alterate și afecțiunea progresează către ciroză hepatică sau cancer hepatic.

Principalele căi de transmitere pentru virusurile hepatice B și C sunt contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată, utilizarea de droguri injectabile, transmiterea de la mamă la făt, în special în momentul nașterii și contactul cu sânge infectat, tatuaje, piercing si utilizarea in comun a obiectelor de igiena personală. Acestea pot avea pe suprafata lor urme de sange care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Pentru hepatita virala B exista vaccin eficient, care protejează și împotriva infectării cu virusul hepatic D. Schema de vaccinare presupune obligatoriu 3 injecții administrate pe parcursul a 6 luni pentru instalarea imunității.

Pentru hepatita virala C, însă, testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii. Momentan, nu există vaccin împotriva virusului C. Infecția cu acesta poate fi silențioasă la început și, de obicei, momentul infectării trece neobservat. De aceea, e posibil ca purtătorii de acest virus să nu știe o perioadă lungă de timp că sunt infectați.

România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.