Confidenţialitate

Teatrul în care actorii nevaccinați nu mai au voie să intre. Directorul instituției: „Cel mai bine ar fi ca cineva să ne dea în judecată și Tribunalul să ne spună da sau ba”

Actorii nevaccinați nu mai au voie în incinta Teatrului Național Târgu Mureș.

Directorul instituției și-a bazat decizia pe hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit căreia dacă – într-o localitate se depășește rata de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori – accesul în sălile de spectacol, ca și în alte incinte, este permis doar pe baza certificatului de vaccinare.

Cum unii actori refuză să se vaccineze, conducerea teatrului din Târgu Mureș a stabilit ca decizia să li se aplice și lor.

Directorul Attila Gasparik spune că hotărârea nu a fost una ușoară. S-a consultat cu mai mulți avocați și cu specialiști de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar chiar și așa nu e convins că a luat cea mai bună hotărâre.

„Toți care intră în acea instituție trebuie să fie vaccinați. Nu contează dacă tu ești acolo plătitor sau plătit. Și aici se ivesc problemele: nu poți obliga pe cineva să fie vaccinat, dar nu poți nici să permiți să intre în acea instituție, acolo unde își desfășoară activitatea, dacă nu este vaccinat”, a spus Atilla Gasparik, directorul Teatrului din Târgu Mureș.

În toată chestiunea ar putea fi un conflict constituțional. Dreptul de a decide dacă te vaccinezi sau dreptul la muncă? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune directorul teatrului din Târgu Mureș.

„Legea asta îmi spune nu poți intra fără vaccinare, dar atunci nu ai dreptul la muncă, care este un drept constituțional. Și atunci, cel mai bine ar fi ca cineva să ne dea în judecată și Tribunalul să ne spună da sau ba”, a mai spus Atilla Gasparik.

Pe de altă parte, e ca și cum într-un restaurant au voie doar clienți vaccinați, iar ospătarii nu sunt imunizați. În aceste condiții, restricția aplicată clienților ar fi inutilă.

La Teatrul din Târgu Mureș, actorii care refuză vaccinarea și-au luat concediu fără plată și mai multe spectacole au fost anulate.