Confidenţialitate

Taberele politice așteaptă rezultatele oficiale ale scrutinului local

A fost o noapte albă în secțiile de vot. Se numără sufragiile exprimate, duminică, în alegerile locale.

Organizat în condiții de pandemie, scrutinul pentru primării și consilii a fost un test atât pentru autorități, cât și pentru alegători.

Rezultatele exit-poll arătau, aseară, că Nicușor Dan – susținut de PNL și USR-PLUS – a câștigat cursa pentru Primăria Bucureștiului, la o distanță de aproape 8 procente în fața Gabrielei Firea.

Social-democrata nu s-a grăbit să își recunoască înfrângerea, preferând să aștepte rezultatele oficiale.

Încrezător că cifrele vor confirma victoria sa, Nicușor Dan a transmis că le-a mulțumit celor care au votat pentru “noul București”.

Liderul PNL a salutat rezultatele obținute și ceea ce el a numit “o zi istorică”. Ludovic Orban a admis că, fără alianța cu USR-PLUS, succesul în București ar fi fost foarte dificil. Potrivit lui, deja se poartă discuții la nivel de fiecare județ.

Coaliția de dreapta și-ar fi adjudecat, totodată, sectoarele 1, 2 și 6, prin Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Ciprian Ciucu. În schimb, PSD rămâne cu un singur edil, anume Daniel Băluță la sectorul 4.
La sectorul 3 Robert Negoiță ar obține un nou mandat, dar sub sigla Pro România, nu a PSD, ca acum 4 ani.

La sectorul 5, cifrele de după închiderea urnelor indicau o egalitate perfectă între Cristian Băcanu, candidatul PNL-USR-PLUS, și Cristian Popescu Piedone de la Partidul Puterii Umaniste.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut apel ca reprezentanții partifului să rămână vigilenți în secțiile de votare până la predarea buletinelor.

În Consiliul General al Capitalei, social-democrații sunt creditați cu un scor de nici 1% peste USR-PLUS, în timp ce PNL ocupă locul al treilea.

La Craiova, social-democrata Olguța Vasilescu a câștigat fără probleme un nou mandat.

Emil Boc își ca continua activitatea de edil la Cluj.

La Constanța, Decebal Făgădău pierde fotoliul de primar PSD. Lupta se dă între Vergil Chițac de la PNL și Stelian Ion, de la USR-PLUS. La fel se întâmplă și la Brașov, unde era egalitate între liberalul George Scripcaru, de la PNL, și Allen Coliban (de la USR-PLUS).

La Timișoara, liberalul Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Dominic Fritz, candidatul USR.

În schimb, la Iași, Mihai Chirica – fost pesedist, susținut de PNL – și-a adjudecat victoria.

Președintele PNL a declarat, duminică seara, că există „semnale” că se va reuși ”eliberarea Vrancei de sub Oprişan”. Ludovic Orban a sugerat că social-democratul Marian Oprişan ar fi pierdut șefia Consiliului Judeţean.

O situație inedită se întâlnește în comuna Deveselu, din județul Olt, unde cei mai mulți localnici au pus ștampila pe defunctul primar. Ion Aliman a murit recent de COVID-19, dar numele său nu a fost scos de pe buletinele de vot. Alegerile vor trebui repetate.

Rezultate exit-poll-urilor pentru alegerile locale 2020 au fost dezbătute, duminică seara, în direct la Europa FM.

La nivel național, prezența la urne a fost de 46%.

Scrutinul local de duminică nu a fost lipsit de incidente. Mai mult de 130 de situații sunt cercetate de Poliție.