Sute de grefieri și angajați ai instanțelor, protest față de legea salarizării

Grefierii de la mai multe instanţe din ţară au protestat și astăzi faţă de legea salarizării.

Liderii sindicatului Projust susțin că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege şi că reprezentanţii acesteia nu au fost invitaţi la negocieri.

Angajații din sistem spun că, prin viitoarea lege, grefierii cu studii superioare juridice pierd sporurile de vechime în muncă.

De-altfel, un alt sindicat al grefierilor, IUS- LEX, a anunţat că grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţe intră, începând de marţi în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11.00 şi 13.00, asigurând doar cazurile urgenţe.

La Craiova, de exemplu, aproximativ cincizeci de angajați de la Tribunalul Dolj au întrerupt timp de o oră, lucrul.

Câteva zeci de grefieri de la Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti au participat, marţi dimineaţă, la un protest spontan, ei ieşind în faţa sediului în care funcţionează cele două instanţe pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de noua lege a salarizării unitare, despre care susţin că îi dezavantajează. În urma protestului activitatea în sălile de judecată nu a fost afectată.

Zeci de angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad şi grefieri de la Tribunalul şi Judecătoria Arad au declanşat un protest spontan, marţi, faţă de prevederile Legii salarizării.

La ghişee nu s-au mai preluat dosare şi nu s-au eliberat documente timp de două ore.

La fel, grefierii, specialiştii IT, personalul conex şi auxiliar de la instanţele din judeţul Galaţi şi-au întrerupt marţi programul de lucru, asigurând doar cazurile urgente, în cadrul unui protest pe termen nedeterminat, nemulţumiţi de faptul că salariile le-ar putea scădea cu circa 50% dacă legea salarizării va fi adoptată în forma actuală.

E vorba de circa o sută de grefieri, angajaţi care fac parte din personalul conex şi auxiliar, dar şi specialişti IT de la Tribunalul Galaţi, Judecătoria Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi care şi-au întrerupt marţi programul de lucru şi s-au adunat în holul central al Palatului Justiţiei din Galaţi.

La fel s-a întâmplat și la Constanţa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS