Confidenţialitate

Sute de donatori, la Centrul de Transfuzie Bucureşti

Sute de persoane au mers la Centrul de Transfuzie din Capitală să doneze sânge pentru răniţii incendiului din clubul Colectiv.

Centrul s-a deschis după miezul nopţii şi mai este deschis astăzi până la ora 15.00.

Doina Goşa, directorul CTS, a făcut apel ca donatorii să vină şi în zilele următoare pentru a evita aglomerarţia şi suprasolicitarea personalului.

Se fac recoltări, de asemenea, la centrele de la spitalele Militar şi Universitar.

Pot dona sânge persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 şi 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecţiuni, între care hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice şi boli endocrine.

Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumeze o oră şi să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) şi să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.

Ancheta în cazul incendiului care a cuprins, seara trecută clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi, va fi preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă şi distrugere.

O echipă de experţi ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani a ajuns la Bucureşti pentru a investiga cauzele izbucnirii incendiului care a cuprins, aseară, clubul bucureştean Colectiv. INCD-INSEMEX este singurul institut din ţară cu specialişti care pot stabili cu exactitate cauzele producerii unei asemenea tragedii.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat, după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că bilanţul victimelor ar putea să crească din cauza stării critice a unora dintre răniţi.