Sus cortina! Se deschide Festivalul Naţional de Teatru / ”Mein Kampf” – la ora 20.00, la TNB

Sunt peste 40 de spectacole selecționate și aproximativ 90 de reprezentații în ediția cu numărul 25 a Festivalului Național de Teatru 2015. Azi aflăm detalii despre una dintre cele mai așteptate spectacole: MEIN KAMPF, în regia lui Alexandru Dabija. Trupa de la Teatrul Național din Cluj va prezenta piesa în această seară, la ora 20.00, în sala Mare a TNB. Amănunte – la ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, la Europa FM.

Deschiderea oficială a Festivalului National de Teatru este programată la ora 19.30, în Foaierul Tapiserii al TNB. Mai mult de 800 de artişti pot fi văzuți pe scenele bucureștene până la 1 noiembrie. În total, 44 de spectacole fac parte din selecția oficială.

„Mein Kampf”, în regia lui Alexandru Dabija, este prezentat în această seară, la ora 20.00, la Teatrul Naţional. Actorul Sorin Leoveanu îl interpretează pe Hitler, un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase – primit într-un azilul de noapte deținut de un evreu bătrân. Muzica este semnată de Ada Milea și de Anca Hanu. Cea din urmă interpretează rolul găinușei Mizzi, care intervine în momente cheie, însoțită de Doamna cu coasa – AUDIO.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CJ-1

CJ2

CJ3

________________________________________________________________________________

Mein Kampf, Teatrul Național Cluj-Napoca

de George Tabori traducere de Alexandru Al. Şahighian

regia: Alexandru Dabija 

scenografia: Carmencita Brojboiu 

dramaturgia: Cătălin Ștefănescu 

muzica: Ada Milea , Anca Hanu 

asistent de regie: Leta Popescu 

asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea 

maestru de lumini: Jenel Moldovan 

Distribuţia: Schlomo Herzl: Ionuţ Caras  Zweizl: Cristian Grosu  Dreizl: Radu Lărgeanu  Lobkowitz: Cătălin Herlo  Drinkowitz: Silvius Iorga  Hitler: Sorin Leoveanu  Himmlisch Heinrich: Matei Rotaru  Gretchen: Angelica Nicoară  Handchen: Romina Merei / Diana Buluga  Fretchen: Patricia Brad  Mizzi, o găină: Anca Hanu  Doamna-cu-coasa: Ramona Dumitrean  Leopold, șoferul Doamnei-cu-coasa: Cristian Rigman  Dina, secretara Doamnei-cu-coasa: Alexandra Tarce 

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă MEIN KAMPF, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

MEIN KAMPF este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Recomandare de vârstă: 16+

regia tehnică: Constantin Pojonie 

lumini: Mădălina Mânzat , Alexandru Corpodean , Ionuț Maier 

sonorizare: Marius Rusu 

proiecţii video: Vasile Crăciun 

sufleor: Ana Maria Moldovan