Summit extraordinar pe tema imigraţiei pe Marea Mediterană

Măsura organizării unui Summit extraordinar pe tema imigraţiei pe Marea Mediterană vine dupa o serie de naufragii soldate cu peste 1.000 de morţi în ultima săptămână.

Summitul extraordinar a fost convocat de Dunald Tusk, preşedintele Consiliului European.

“Situația din Mediterană este dramatică și nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni să moară încercând să traverseze marea spre Europa. Din acest motiv am decis convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului European, în această joi”, a anunțat Dunald Tusk.

Peste 1.000 de persoane s-au înecat, în ultima săptămână, în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge din nordul Africii în Italia. Alte 10.000 de persoane au fost salvate de Paza de Coastă italiană.

Guvernul de la Roma a cerut în repetate rânduri asistenţă suplimentară din partea Uniunii Europene pentru a face faţă afluxului de imigranţi din nordul Africii. Premierul italian, Mateo Renzi, a comparat traficul de persoane cu piaţa sclavilor de acum 300-400 de ani.

Potrivit autorităţilor italiene, aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare spre Malta şi Italia.

Miniştrii de Externe ai statelor UE s-au reunit ieri în încercarea de a găsi soluţii pentru criza din Marea Mediterană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS