Confidenţialitate

Suedia avertizează că Nord Stream 1 a suferit două avarii și se înregistrează scurgeri. Statele UE nu vor mai putea primi gaze la iarnă

Conducta de gaze Nord Stream 1 a suferit două avarii și se înregistrează scurgeri de gaze. Este avertismentul Suediei, cu privire la fisuri ale gazoductului rusesc în apele maritime suedeze și daneze.

Țările europene investighează mai multe scurgeri inexplicabile din două gazoducte rusești, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei. Și Rusia, dar și experții spun că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj.

Anunțul vine la scurt timp după încă o avarie, a gazoductului Nord Stream 2. Operatorul rețelei spune că daunele sunt fără precedent.

Scurgerile de gaze au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile, dar incidentele vor spulbera orice așteptări rămase că statele din blocul comunitar ar putea primi gaze prin Nord Stream 1 înainte de iarnă, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al instituției anunță că zona este supravegheată pentru ca nicio navă să nu se apropie prea mult.

Luni, autoritățile daneze au cerut navelor să se îndepărteze pe o rază de cinci mile marine la sud-est de insula Borhom, după scurgere la conducta Nord Stream 2, pentru care Germania a suspendat autorizarea în luna februarie.

Ulterior, a fost emis un avertisment cu privire la două scurgeri și la conducta Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă în vară, iar în august a fost oprită.

Niciuna dintre conducte nu pompa gaz către Europa în momentul avariilor.

Marți va fi inaugurat o nouă conduct de gaz care livrează gaz norvegian către Polonia.

Citește și: Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

Foto: Shutterstock