Confidenţialitate

Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

Rusia amenință că va relua livrarea gazelor prin Nord Stream 1 doar dacă Occidentul va ridica sancțiunile impuse Federației din cauza războiului din Ucraina. Deja, în Germania și Italia – care primesc din Rusia aproape jumătate din necesarul de gaze – există voci care se pronunță pentru o cedare în fața lui Vladimir Putin. Însă, cât de serioasă e amenințarea Federației Ruse?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analistul Anatol Țăranu, de la Chișinău, e de părere că Uniunea Europeană ar trebui să ia în serios amenințarea Kremlinului și să continue să caute surse alternative de aprovizionare cu gaz. Cu alte cuvinte, să nu cedeze șantajului Rusiei.

Anatol Țăranu: „Vor fi nevoiți să cedeze din politicile ecologiste”

„Dacă renunță la sancțiuni, înseamnă că șantajul și-a atins obiectivul. Cred că Uniunea Europeană nu acceptă o asemenea soluție. Încearcă să înlocuiască gazele rusești cu alte surse, cum ar fi cărbunele, energia nucleară. Vor fi nevoiți, după toate probabilitățile, să cede din politicile sale ecologiste”, a explicat analistul Anatol Țăranu.

În cazul Republicii Moldova, Rusia nu ar opri livrările de gaze, ci ar crește prețul acestora

Republica Moldova se află, alături de Macedonia și Bosnia Herțegovina, printre țările care depind în totalitate de gazele rusești. Însă, în cazul Moldovei – spune, la Europa FM, analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia, în anii ’90 – Kremlinul va apela, cel mai probabil, la creșterea prețului gazelor, și nu la oprirea livrărilor.

Anatol Țăranu: „Republica Moldova și-ar permite un preț mai mare doar dacă primește suficiente ajutoare”

„Dacă Rusia întrerupe furnizarea de gaze va pune pe butuci Transnistria, zona pe care o protejează și care depinde și ea 100% de gazul rusesc. Cel mai degrabă, Rusia pur și simplu va ridica foarte mult prețul la gaze”, a explicat Anatol Țăranu.

Întrebat dacă Republica Moldova își va permite un preț mai mare, analistul Anatol Țăranu a spus că: „Numai dacă va primi suficiente ajutoare din exterior”.

Republica Moldova consumă 10% din gazul pe care îl consumă România

Republica Moldova consumă aproximativ 10% din cantitatea de gaze pe care o consumă România. Pentru iarna care vine se bazează mult pe sprijinul Uniunii Europene care, încă, nu a găsit o soluție pentru propriul consum.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețul gazelor, majorat cu aproape 30 % după ce Rusia a anunțat că nu știe când va relua livrările prin Nord Stream 1