Confidenţialitate

SUA: Cetățenii din Kansas au decis, prin referendum, păstrarea dreptului femeilor la avort

În statul american Kansas, alegătorii au decis, prin referendum, păstrarea dreptului femeilor la avort. A fost primul scrutin de acest fel, după ce, în iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat dreptul la întreruperea voluntară de sarcină.

Referendumul din Kansas a fost văzut ca un test politic la nivel național, unde multe state conservatoare au interzis deja sau urmează să interzică dreptul la avort.

Alegătorii s-au pronunțat în mod covârșitor pentru a nu fi modificată Constituția și astfel va fi menținut dreptul la întreruperea de sarcină.

„Este o victorie uriașă pentru Kansas, pentru femei. Arată că democrația și ceea ce contează câștigă încă în Kansas și în America”, au reacționat reprezentanți grupurilor Pro Choice, citați de ABC News, în vreme ce o femeie, victimă a unui viol și mamă a unei fetițe de 9 ani, a povestit pentru BBC că a plâns în momentul în care a fost anunțat rezultatul votului la referendum.

Astfel, în Kansas, stat conservator, avortul va fi permis în continuare până în săptămâna a 22-a de sarcină.

În pofida victoriei clare din Kansas, susţinătorii dreptului la avort urmăresc îngrijorați situaţia din statele învecinate Missouri şi Oklahoma, care au impus interdicţii cvasitotale: în Missouri, de exemplu, nu sunt acceptate excepţii nici în caz de viol sau incest.

Alte state americane, printre care California şi Kentucky, se vor pronunța în noiembrie, în paralel cu alegerile din Congres de la jumătatea mandatului.

Citește și: Biden, despre eliminarea dreptului la avort în SUA: „Femeile sunt obligate să poarte copilul violatorului lor sau copilul apărut în urma unui incest. Este o cruzime”

Foto: Shutterstock