Confidenţialitate

STUDIU. Românii nu au o imagine clară asupra sistemului RetuRO Garanție-Returnare | AUDIO

În România se va lansa de joi, 30 noiembrie 2023, sistemul RetuRO Garanție-Returnare, proiectul prin care țara noastră își dorește să impulsioneze piața de reciclare. Cu toate acestea, românii nu au o imagine clară asupra modului de funcţionare a acestuia, arată rezultatele unui studiu de piaţă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit studiului efectuat de o agenție de marketing, 9 din 10 români au auzit despre Sistemul de Garanţie-Returnare, dar nu înțeleg exact cum va funcționa proiectul.

Astfel, doar o parte dintre respondenţii care au auzit de noul sistem menţionează ambalajele din plastic, sticlă şi metal ca fiind eligibile.

Confuzie în privința ambalajelor de carton

Mai mult, există și un nivel de confuzie în ceea ce privește ambalajele din carton. Un sfert dintre români sunt de părere că acestea fac parte din acest program, deși acest lucru nu este adevarat.

Iar în ceea ce privește obiceiurile de consum, aproape jumătate dintre români susţin că vor cumpăra băuturi la fel ca până acum, dar un procent de 10% spune totuși că va alege produse mai ieftine la raft.

Începând cu data de 30 noiembrie, prin sistemul RetuRO, oamenii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare PET sau ambalaj reciclabil cumpărat. Apoi vor primi garanția înapoi când vor înapoia ambalajele la punctele de returnare organizate de comercianți. Vor putea fi returnate doar produsele care vor fi marcate cu un logo specific care vor înlocui treptat la raft ambalajele din prezent.

Metodologie

Studiul agenției de marketing s-a derulat online, în perioada 21-26 noiembrie, pe un eşantion 1.005 respondenţi, persoane de peste 18 ani din mediul rural şi urban.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primul centru de colectare din sistemul RetuRO Garanție-Returnare, inaugurat la Cluj. Marcel Ciolacu: Va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa | AUDIO