Confidenţialitate

STUDIU. Mai puțin de jumătate din copiii rămași singuri în România își vor avea părinții acasă de Crăciun | AUDIO

Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară vor putea petrece Crăciunul cu părinții care muncesc în străinătate, arată un sondaj realizat de Salvați Copiii România.

Peste 75 de mii de copii au rămas în țară în grija rudelor, sau doar a unui părinte, arată datele din vară. O parte dintre rudele celor care au în grijă acești copii au răspuns sondajului Salvați Copiii România. Astfel, 41% dintre copii se bucură de sărbători pentru că părinții revin acasă pentru a petrece sărbătorile împreună.

Anca Stamin este director al programului: „Crăciunul, Paștele și vacanța de vară sunt, pentru unii copii, niște repere foarte importante în an pentru că atunci reușesc părinții să revină în țară. Din păcate, sunt peste 10% părinți care se întorc mai rar de doi ani în țară”.

Pentru peste alți 40% dintre copiii rămași în țară, există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun. Banii primiți de la părinții plecați la muncă în străinătate se duc pe alimente, rechizite pentru copii dar și pe facturi tot mai încărcate. Doar 22% dintre respondenți cheltuie banii munciți în altă țară și pe jucării sau excursii pentru copii.

„Alimentele, 71%. Iar apoi educația, urmată de chirie, utilități și diferite rate”, a adăugat Anca Stamin.

Sursa foto: Salvați Copiii România

Studiul Salvați Copiii realizat pe un eșantion de 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate mai precizează și care ar fi motivele care i-ar convinge pe părinți să revină acasă definitiv: locuri de muncă mai bine plătite, îmbunătățirea sistemului medical și climatul socio-politic stabil.

Sursa foto: Salvați Copiii România

Sursa foto: Unsplash / Annie Spratt

Citește și: Bulgaria va începe să vaccineze copiii din categoria de vârstă 5-11 ani | AUDIO

Autor: Alexa Stănescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.