Confidenţialitate

Studiu: 51% dintre români vor să închirieze o bicicletă după perioada de criză

Un studiu național, realizat de către compania Ipsos România și comandat de Asociația Green Revolution și Raiffeisen Bank, arată că 51% dintre români vor să închirieze o bicicletă după încheierea stării de urgență. Absența unei infrastructuri adecvate a localităților reprezintă principala barieră în utilizarea mai frecventă, după ieșirea din izolare, a bicicletelor și trotinetelor.

Studiul a avut ca obiectiv oferirea unei perspective de ansamblu asupra mijloacelor de transport utilizate de români înainte de declanșarea stării de urgență în contextul crizei Covid-19, a motivelor de utilizare a acestora, precum și investigarea posibilelor schimbări de comportament privind transportul după ieșirea din perioada de izolare.

Înainte de declararea stării de urgență, mobilitatea românilor se baza pe mersul pe jos (practicat zilnic de 66% dintre respondenți), pe automobil (de două-trei ori pe săptămână, de 69% dintre respondenți și de 38% – zilnic) și pe transportul public (18% – zilnic). La popul opus, motocicleta și trotineta (clasică sau electrică) reprezentau mijloacele de transport cel mai rar alese de români (doar 1 din 7). 6 din 10 români foloseau bicicleta înainte de apariția stării de urgență, apelând la ea, în medie, cam o dată pe săptămână. Doar 5% din cei chestionați foloseau zilnic acest mijloc de transport.

Astfel, dacă înainte de perioada de urgență, 20% dintre respondenți foloseau frecvent bicicleta ca mijloc de transport, acum 33% din această categorie o vor alege după terminarea carantinei.
Utilizatorii ocazionali, care înainte erau 23%, acum vor fi numai 12%. Pe de altă parte, se observă o scădere a utilizării frecvente a transportului public, de la 42% – înainte de criză, la 35% – după. 70% dintre respondenți vor folosi frecvent automobilul după această perioadă (față de 69%, înainte) și 90% vor alege frecvent mersul pe jos (față de 89%).

Asociația Green Revolution și Raiffeisen Bank au deschis centrele de biciclete I’Velo Relax din București (Parcul Herăstrău – Metrou Aviatorilor și Arcul de Triumf) și din Constanta, începând de sâmbătă, 16 mai, la ora 10:00