Confidenţialitate

Structura sistemului vascular și bolile acestuia

Vasele de sânge din corpul nostru sunt de mai multe tipuri. În funcție de calibrul acestora, dar și de structura peretelui vascular, vasele se clasifică în artere, arteriole, capilare, venule și vene.

Există, de asemenea, și vasele limfatice care transportă limfa, un lichid transparent, cu rol principal în drenaj și epurare, dar și cu rol în sistemul imunitar.

Arterele au perete muscular puternic, dar și flexibil, elastic în același timp. În principal ele transportă sângele oxigenat de la inimă la țesuturi. Cea mai mare arteră din corp este aorta. Din punct de vedere patologic, la nivelul acestora pot apărea anevrismele, adică niște dilatări segmentare ale lumenului vascular, care atunci când sunt prea mari sau când se sparg reprezintă o urgență chirurgicală.

Pe măsură ce îmbătrânim, iar stilul alimentar este unul necorespunzător, la nivelul arterelor apare ateroscleroza, caracterizată prin depunerea colesterolului la nivelul pereților vasculari, obstruând circulația sângelui și afectând țesuturile periferice.

Capilarele sunt vase cu pereți extrem de subțiri care permit circulația gazelor respiratorii între sânge și celulele tisulare și reprezintă o punte între artere și vene.

Venele aduc sângele înapoi la inimă, au peretele mai subțire decât arterele. Principala patologie venoasă care afectează numeroase persoane este reprezentată de varice, ce reprezintă dilatarea venelor de la nivelul membrelor inferioare. Există și varice esofagiene, care apar la persoanele cu boli hepatice.